Многохилядни протести блокират Хонконг

Десетки хиляди протестиращи и полицията в Хонконг влязоха в сблъсъци, тъй като нараства гневът във връзка със законопроект, който ще позволи екстрадиране на хора от специалния административен район в Китай, за да могат да бъдат съдени, съобщават световните осведомителни агенции.

Рано тази сутрин протестиращи, някои от които носеха маски и каски, блокираха основни пътища около сгради на властта, включително около парламента.

Полицейски части за борба с безредиците отговориха, като използваха лютив спрей срещу протестиращите, като ги разпръснаха, и предупредиха, че са готови да използват сила.

Местният парламент междувременно отложи второто четене на законопроекта, а кога ще бъде проведени депутатите ще бъдат уведомени по-късно.

Макар и в края на миналата седмица срещу законопроекта да протестираха около 1 млн. души, правителството на Хонконг се зарече, че ще продължи процедурата по приемането му и ще го гласува до 20 юни.

Макар и Хонконг да е специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление, много от жителите му просто не вярват на китайската съдебна система. 

В протестите участват предимно студенти от местните университети, много от които специално бойкотираха учебните занятия. Неколкостотин демонстранти прекараха цялата нощ в центъра на града. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини