Двадесетгодишен юбилей отбеляза Дома за стари хора в Кърджали, младите с поклон пред възрастните

    Двадесетгодишен юбилей отбеляза днес Домът за стари хора в Кърджали. На 15 юли 1998 г. е прерязана лентата на втората по значимост и време  социална услуга в Община Кърджали. Заслугата е на тогавашните директор на Областната организация на БЧК Николай Велчев,  на кметът Расим Муса и на неговият заместник Ангелина Бабунска. Те успяват да осигурят чрез националната структура на БЧК финансиране от Холандският червен кръст. Община Кърджали предоставя за база затворена детска градина. И до сега общината предоставя сградата за ползване и се грижи за нейната поддръжка. Управлението и осъществяването на услугата се извършва от Областния съвет на БЧК. Нашата организация на Червения кръст е единствената в страната , която поддържа Дом за стари хора. В него потребители са 30 възрастни хора.

     За да отбележат двадесетгодишният юбилей на тържество в дома дойдоха зам.-областният управител Леман Али, председателят на ОС на БЧК проф. д-р Тодор Черкезов, общественият посредник Расим Муса, шефът на пожарната комисар Сергей Заимов, директорът на „Социално подпомагане” Росица Стоянова, директорът на Инспекцията по труда Ангелина Бабунска, шефът на РЗИ д-р Виктор Кирчев, главният специалист в Общинска администрация Нермин Мехмед , доброволци,  приятели на дома.Сред тях  бе и Николай Велчев, както и първата директорка на институцията Красимира Бакърджиева.

      Програмата бе открита с рецитал от деца от детска градина „Орфей”. Пя хор „Ахрида”. Имаше и хора.

    Възрастните хора получиха грамоти за участие в терапевтични игри.

    Спомени за създаването на дома споделиха Кузман Димов и Ангелина Бабунска. Директорката д-р Таня Делева разказа двадесетгодишната история на институцията.

    Нермин Мехмед приветства ползвателите на дома и неговите служители от името на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис. Тя подчерта,че възрастните хора в него са получили равни възможности.

    От името на областният управител Леман Али , подчерта, че в дома , човек престава да се чувства уязвим и се чувства потребен.

    Вие съдействате за социалната интеграция на възрастните хора,отбеляза Расим Муса.

    Управлението на дома е компетентно и устойчиво, обобщи проф.д-р Тодор Черкезов.Той посочи, че Николай Велчев е бил основният двигател за създаването му. Хуманност и ежедневен труд бележат всекидневието тук, каза още проф.Тодор Черкезов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини