Сдружението на кабелните оператори: Големите потърпевши от акцията на ГДБОП са хората

Репресиите срещу кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, включително от кого е поръчана, беше иззета цялата техника на наши членове и колеги в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места, където се разпространяваха стотици програми под предлог, че има неуредени авторски права само за 1-2 от тях. Това се казва в декларация на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“.
 
Това довежда до нарушение на всички надлежно сключени договори с ТВ програми, спирайки излъчването им. В резултат дейността на кабелните оператори там бе насилствено преустановена и всичко това под благовидния предлог за борба с пиратството.
 
Всъщност се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури, които от своя страна в старанието си многократно превишават правата си.
 
Големите потърпевши от тази „ювелирна“ акция обаче се оказаха обикновените хора в посочените населени места, които останаха през 21-век в страна членка на ЕС без телевизия и интернет. Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции, заявяват от Сдружението.
 
Спирането на интернет блокира дейността на редица общини и банки, особено в Югозападна, Централна Южна България и Бургас, бизнесът е парализиран, а граждани се самоорганизират за протести.
 
„Ювелирната“ акция има и още една тежка последица – преустановена бе дейността на местните телевизии „Рила“, „Канал 0“ и „Източни Родопи ТВ, която излъчва за регионите на Кюстендил и Дупница, а журналистите не са били допуснати до работните си места. Т. е. затворена беше цяла една медия. И после се питаме защо България трайно се е ориентирала към последните места по свобода на словото в света, далеч зад повечето африкански държави, което е срам за страна членка на ЕС.
 
Предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург и лицата, които инспирираха и допуснаха тази срамна „ювелирна“ акция следва да поемат своята отговорност. Кабелните оператори, законно работещи от десетки години, сме потресени от безскрупулните действия на поръчителите и организаторите на тази кампания. С настоящото апелираме медиите да отразят обективна и реална картина за случващото се и да предоставят възможност на потърпевшите да изкажат и своята гледна точка, посочват още в позицията си от Сдружението.
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини