15-метров кръст осветиха на Св. Дух край Горски извор

    15 – метров кръст, издигнат в местността „Аязмото“ край с. Горски извор събра млади и стари днес.

    Християнският символ беше осветен  от двама свещеници-отец Димитър и отец Петър. Кръстът е в непосредствена близост параклиса „Св. Дух“.

    Откакто се помнят местните на този ден селото им празнува-51 дни след Великден, винаги в понеделник.

    Вечерта срещу празника Св. Дух на същото това място ставал голям събор. Младите се забавлявали и някои дори оставали да пренощуват край кладенеца с вода, разказаха по-възрастните от селото.

    Параклисът е построен през 1927 година. И вече има нужда от ремонт. От инициативния комитет, които осъществиха идеята за вдигането на кръста, начело с бившия кмет на селото Пенчо Пенев, днес обещаха, че ще продължат да работят и с дарителска кампания да набират средства и за облагородяването на мястото. Така, както са успели да съберат и пари за кръста.

    А той е дело на местни майстори, хора, които работят във фирма, базирана в селото. Идеята за вдигането на разпятието тръгва през зимата, шест месеца по-късно то вече е готово и осветено. Отец Димитър, който служи в местната църква, помага с идеи. Дизайнът на кръста, който е метален с вграден по-малък в него с ЛЕД осветление, е на Тенчо Китев, от самото начало до вдигането му работи Никола Николов, затова и го наричат „майсторът на кръста“.

    „Днешното е важно събитие за нас, защото този кръст ще завещаем на бъдещите поколения. Това място е свято за нас, затова издигнахме разпятието точно тук-идеята е да пази хората на селото и да ги дарява със здраве и късмет. “, каза председателят на Инициативния комитет Пенчо Пенев. В събирането на средствата за направата и издигането му се включват почти всички хора от Горски извор, помагат и фирми, кметът на Димитровград Иво Димов също участва с дарение. На празника днес общинският кмет обеща, че местната администрация ще помогне за осъществяването и на новите намерения на хората-да съберат пари за ремонт на параклиса, за облагородяването и залесяването на терена около него, в близост до кръста да бъдат поставени пейки, мястото да се превърне в любимо за отдих, както на местните жители, така и на гостите им. Иво „Горд съм, когато виждам как в това село как хората са инициативни, как са заедно и готови да градят“, поздрави ги Иво Димов.

    „Поводът, който ни събира днес, този кръст, е добър пример за това, как, когато хората са единни нещата се случват и бързо и лесно и стават красиво“, обърна се към всички и областният управител Станислав Дечев, който също уважи празника им.

    За освещаването на кръста майсторки приготвиха четири казана курбан. Надежда, която е от Видинско, но от 59 години живее в село Горски извор, Тонка и Добринка, издадоха и местната рецепта: в казаните с месото се слагат и зеленчуци-червен лук, картофи и моркови, магданоз и кервиз, но всичко е в торбички, само за дадат зеленчуците и подправките вкус, малко преди да е готов курбана се вадят от казана.

    В края на тържественото освещаване кметът на Горски извор Янко Янев връчи и дерителски свидетелства.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ге
      Георги
      5 -1
      21:29, 17 юни 2019
      Браво! Адмирации към инициаторите! Нека не спираме да показваме, че това е Велика България, която е православна! А на хъхрещите черни и на тея дето чукат главата в земята, след като някое животно почне да вие на високоговорител.... Те това не е вашата страна! Това не е вашата родина! Тук е България!!!
    • 2
      Зд
      здрафку
      1 -6
      22:28, 17 юни 2019
      ей затуй събираме капачки за кувиози, щото си ебал... Виж коментара
    • 3
      То
      Тото
      1 -6
      23:19, 17 юни 2019
      Ей сега да сложат две, три сергийки наоколо и всич... Виж коментара
    • 4
      Ше
      Шекспир
      1 0
      06:23, 18 юни 2019
      Стефчо тъпоту" за какво се кипри там? Той какво е направил ?
    Последни новини