Безплатни прегледи за туберколоза, отново през юни в Смолянската болница

От 24 до 28 юни 2019 г. в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян, ще се извършват прегледи за риск от туберкулоза, които са безплатни за всички.

„Седмица на отворените врати“ се организира четири пъти в годината, а целта на инициативата е да се повиши обществената информираност и достъпа до здравни услуги. Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии, обясни д-р Юлияна Лазарова.

Прегледите ще се извършват в часовете между 8,00 и 15,30 часа от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение в смолянската болница.

Последната кампания, организирана в МБАЛ – Смолян, бе проведена в периода 18-22 март 2019 г.

„Преминаха 101 човека, които са попълнили анкетни карти. От тях с риск от заболяване са 89. От началото на годината досега имаме регистрирани 10 новозаболели от туберкулоза за областта“, каза д-р Лазарова.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в европейския регион на Световната здравна организация и постоянния спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона и тази заплаха не следва да бъде подценявана, коментират специалисти.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини