„Неохим“ е с 20 милиона лева загуби, но инвестира в сигурността и хората си – ВИДЕО

    На 19-ти юни ръководството на димитровградския торов завод „Неохим“ покани медиите да посетят завода, за да се запознаят на място с мерките за безопасност и производствените процеси в предприятието. Срещата бе провокирана от излезлите през изминалата седмица публикации в медиите по повод възникнала производствена авария и пожар в завода.

    Прокуристът на торовия завод „Неохим“ АД Стефан Димитров заяви пред медиите,  че авария на територията на химкомбината не е имало. Така наречения „пожар“ всъщност е пробив в отвеждащ тръбопровод, по който минава азотно-водородна смес. Тази смес, щом постъпи в атмосферата, се възпламенява и гори до спиране на подаването на сместа. Предназначението на този тръбопровод е да отведе сместа до факела, където тя изгаря. Пламъкът в последствие на пробива е бил около 50-60 см, който е в следствие на свойството на водорода да се самозапалва в атмосферата. Това е случайно събитие, а не плод на човешка грешка. Създалата се ситуация не може да се определи като авария, а по-скоро е отклонение от нормалния технологичен процес и по никакъв начин не е застрашила живота и здравето на работещите в предприятието или населението на града, в което са се уверили и пристигналите на място два екипа на Пожарна безопасност и защита на населението от Димитровград и Хасково.

    Стефан Димитров обясни, че „Неохим“ е единственото в областта предприятие, което поддържа за своя сметка, въпреки затрудненото финансово състояние на завода, ведомствена пожарна. Такава е била преценката на ръководството на завода, за да осигури безопасността на хората и на технологичните процеси в производството и общината. Стефан Димитров допълни, че въпреки финансово положение на предприятието, са едно от малкото, което прави реални обучения, за да могат работещите да придобият опит за правилна реакция в определена ситуация. Затова организираме учебни ситуации за придобиване на опит за реакция в кризисни ситуации – обясни Димитров. И уточни, че дни преди инцидента, на проверка на територията на „Неохим“ АД са били представители на Главна Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

    Ведомственната пожарна на торовия завод разполага с всички национални лицензи, издадени от Главна дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГД ПБЗН/ и по силата на сключени договори се грижи за безопасността в индустриални обекти. А персоналът ѝ е съставен изцяло от служители, работили в системата на ПБЗН, преминали допълнителни обучения. „Неохим“ разполага със собствени два противопожарни и един газоспасителен автомобил, линейка и мобилна техническа работилница за зареждане на пожарогасители.

    Ако в завода възникне ситуация, която да застрашава живота и здравето на робтещите в „Неохим“ или населението на града и общината, ще бъде уведомено своевремонно ръководството на общината. При опасност за населението ще могат да бъдат задействани звуковите сирени на територията на предприятието и тези на града от националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии.

    Предприятието ще е първото в Хасковска област, което ще влезе в новата автоматизирана национална система, която ще може да се ръководи от столицата, като бъде свързано с държавната система за оповестяване информираха от „Неохим“.

    За 2018г. „Неохим“ АД е приключило с близо 20 милиона лева загуба. В дружеството работят малко над 850 човека, като това е бройката след намаляване на състава в следствие на влошеното икономическо състояние на компанията,  но в които непрестанно се инвестира в допълнителни обучения. Средната работна заплата за изминалата година в торовия завод е 1885 лева, по думите на прокуриста Стефан Димитров.  Макар и в трудната икономическа ситуация, в която се намира в момента завода, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях през миналата година са вложени около 10 млн. лева, каза още Стефан Димитров. А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн. лева.

    В завода се провеждат реални обучения извън стандартните и задължителни по закон,  лекторите са от водещи университетски преподаватели в страната. През 2018 г. през допълнителни обучения са прминали 209 човека, които са били обучавани общо 41 000 обучителни часа.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ее
      ее
      18 -7
      11:57, 20 юни 2019
      По - голяма тъпня не съм чувал. Водорода се самозапалвал.Чиста производствена авария макар и дребна.
      Станала поради корозия на тръбите.
      Стефчо май пак се е правил на политикант.
    • 2
      Та
      Таня
      20 -3
      12:45, 20 юни 2019

      Много загуби бе, това от как Стефчо е яхнал президентския стол това предприятие затъва, но дали не пренасочва печалбите към някоя от другите си фирми?

    • 3
      Ка
      кало
      22 -2
      12:52, 20 юни 2019
      То е ясно като бял ден , парите отиват в някоя друга тяхна фирма , а тук се трупат загубите. Според тях работят "за чест и слава" ! Хайде , де! Те ни вземат за доста глупави , но не сме, и не им вярваме!
      • Пе
        Пенка Петрова
        14 -2
        18:10, 20 юни 2019
        Стефчо много добре оправи общината и сега с същия екип управлява много добре завода. Чрез негови фирми ощетява другите акционери. Но те са си виновни нека ги краде
    • 4
      Ro
      Roki
      14 -1
      16:44, 20 юни 2019

      Вие мамин не го мислете, той човека си е столичанин вече.

    • 5
      Та
      ТаТа
      11 -3
      16:48, 20 юни 2019

      Абе радвайте, че не го е фалирал Неохима, че после всички У Язакито ша Одим да бачкаме, па и кметя ще се изкефи, ако се сасипе Химкомбината, че ша осигури работници за стотинки на приятелчетата си с дръпнати очички .

      • Ди
        Димитровградчанин
        9 -2
        21:34, 20 юни 2019
        Най смисления и точен коментар
    • 6
      Ди
      димитровград
      12 -4
      17:19, 20 юни 2019
      познавам доста хора които работят в завода и като им знам умственния багаж,се чудя как са толкова малко загубите на завода.
      • Си
        Си
        5 -2
        00:01, 21 юни 2019
        Ако имаше повече умствен багаж, щеше да знаеш.
      • Ди
        димитровград
        5 -2
        07:47, 21 юни 2019
        ми нямам багаж,работя в неохим,и аз като повечето съм нагласен .
    • 7
      Ан
      Ангел
      8 0
      18:05, 21 юни 2019
      Той си има къща у Бояна и скътани кинти боли го ура
    Последни новини