Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

    В Димитровград монтират първите в Хасковска област подземни контейнери за битови отпадъци.

    Този тип контейнери са широко разпространени в Европа поради придимствата, които предоставят – те заемат малко по площ място и имат голям капацитет. В България с такива съоръжения разполагат някои от големите градове, като София, Пловдив и Бургас, а вече и Димитровград. Новите съоръжения се монтират на бул. „Димитър Благоев“ срещу блок 24 на булеварда.

    Боклукът в новите съоръжения се съхранява в огнеупорни чували, разположени под земната повърхност, а доброто затваряне на съоръженията предотвратява разнасянето на типичните миризми, които всички усещаме когато преминем покрай стандартните бобъри. Предотвратява се и разхрърлянето на отпадъци около местата на контейнерите и изтичащите от тях течности, разнацящи неприятен мирис и събиращи насекоми покрай себе си.

    Контейнерите са 4 на брой, два за битови и органични отпадъци и два за разделно изхвърляни – със син и жълт на цвят, за събиране на отпадъци за рециклиране, хартиения и пластмасови и метални материали.

    Технологията по изпразването на контейнерите ще бъде посредством тяхното повдигане от специално монтирани „кранове“ и изсипването им в камионите за събиране на отпадъци, след което чувалите ще бъдат отново затягани и връщани на местата им. Ще бъде повдигана цялата видима част, като бъде закачана за металните куки до отвора за боклук, за която е закрепен и специалния чувал, меха с боклук ще бива „развързан“, след което неговото съдържание ще се изсипе в специализирания автомобил, коментираха работниците монтиращи съоръженията.

    В момента капаците на контейнерите за отпадъци са завързани с „миши опашки“, докато техниката за изпразването на боклука не бъде пригодена и от местна сметопочистваща фирма Неотитан. Очаква се до 2 седмици съоръженията да функционират, но от общината не могат да се ангажират с конкретна дата, кога машините за извозване ще бъдат напълно окомплектовани, за да могат да извозват отпадъците от новите контейнери.

    Тази иновация за града бе обявена в средата на миналата година от кмета Иво Димов, когата той съобщи, че свиква общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – регион Хасково, в което са общините Хасково, Димитровград и Мин. бани. Сдружението и РОСВ трябваше да дадат зелена светлина за финансирането от отчисленията за депониране на отпадък в депото, които се правят към РОСВ в полза на община Димитровград от данък смет на димитровградчани.

    Отчисленията от местния данък за смет в полза на фонда през годините главоломно расте, докато през 2011 г. размерът им бе 3 лв. /тон, през 2018-та година общините плащат по 40 лв, за 2019-а сумата нараства на 57 лв. за тон. За следващата 2020-та година, се очаква сумата да набъбне на 95 лв. за тон отпадъци.

    По същата линия и с допънително финансиране община Хасково се сдоби с електрокамионче за извозване на боклук от централната градска част на обласния град, което може да се използва и за поливане на цветя и градинки.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ди
      Дима
      9 -1
      12:30, 24 юни 2019

      Ей значи, Димитровград пка превари Хасково. Все някви глезотиики получават димитровградчани, а хасковлии с пръст в уста оставаме. Електрокамионче сме имали, ама ние няма да го караме нали.

    • 2
      Ст
      Стефан
      4 -5
      17:23, 24 юни 2019
      Това е чудесно, има си и много предимства. Питам се обаче, как и за колко време ще става изпразването и зареждането на тия контейнери в сравнение с досегашните. Идва открит камион с кран, който се цели да хване стария чувал, а после и да сложи новия (и колко време отнема това?), а след това се движи така открит из целия град, като пръска "благоухания". Отделно ако в камиона няма найлон, кошът ще тече.

      Точно там винаги е пълно с изхвърлени кашони, касетки и т.н. от магазините и павилиона за заленчуци - като заседнат два кашона най-отгоре на найлона и честито...
    Последни новини