Селище с родопска, шопска и македонска махала изграждат за събора на Рожен

Най-мащабната реконструкция на бита и традициите от различни краища на България ще може да се види в трите дни на Рожен-Събор на народното творчество и животновъдство 2019г, който тази година ще бъде от 19-ти до 21 юли.

На Роженските поляни ще има истинско етно селище с македонска, северняшка, шопска и родопска махала и възстановки на къщите на банатските и бесарабските българи. Ще бъде пресъздадено хайдушко сборище, възрожденско кафене и граничната застава, намираща се на Рожен преди повече от век. На мегдана в импровизираното село всеки свободно ще получи първия си урок по гайда, хоро и народна песен, а за мало и голямо ще има хайдушки игри и занаятчийска работилница.

Музейната експозиция в патриотичния автобус на Пътуващо читалище „Бащино огнище“ ще представи българска сватба и бита на нашите деди от преди повече от 100 години. Ще има уроци по родолюбие с факти и събития от българската история. За децата ще има интерактивната игра „Познавам ли моята България, родната природа и история“, а във вечерните часове за всички ще е лятното кино под звездите с поезията на Ботев и Вазов.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019 ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък.

Програмата в трите дни включва национален фолклорен конкурс, мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия, изложения на занаяти, местни и млечни фермерски продукти и чистопородни животни, конни атракции, изпълнения на нестинари, кулинарни зони, чевермета, детска творителница народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти. Роженските поляни ще бъдат украсени от на-голямото българско знаме с площ над 7000 кв.м.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян и Община Чепеларе.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини