Откриха източника на мистериозните радиоимпулси в космоса

Източникът на мистериозни радиовълни, открити за пръв път през 2007, бе засечен в галактика, отдалечена на 3.6 милиарда светлинни години от нас.

Мощните радиосигнали идват от галактика с големината на Млечния път, която учените за пръв път успяват да локализират с помощта на трите най-големи оптични телескопа в света.

Астрономите се надяват, че откритието ще им помогне да разберат причината за радиосигналите, която си остава неизвестна.

От 2007 година насам са засечени едва 85 косимически радиовълни. Повечето са еднократни, малка част от тях, обаче, се повтарят и идват от едно и също място.

Сега за пръв път бива локализиран източникът на еднократен сигнал. Бързите радиоимпулси трят по-малко от милисекунда, което прави локализирането им изключително трудно.

Откритието станало възможно благодарение на австралийския телескоп Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP).

Сигналът идва от масивна галактика със сравнително малко новообразуващи се звезди.

ASKAP се състои от множество чинии антени, а сигналът трябвало да пропътува голямо разстояние, за да достигне всяка антена, което означава, че е пристигнал по малко по-различно време.

Телескопът успял да съхрани данните по-малко от секунда след пристигането на сигнала.

“Благодарение на тези незначителни разлики във времето – част от билионна от секундата – идентифицирахме галактиката, която го е излъчила и дори началната му точка – 13 000 светлинни години от галактическия център”, казват учените.

Източник: independent.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини