ОбС даде зелена светлина за дългосрочен общински кредит за близо милион лева, който предизвика дебати

Изображение 1 от 4

    На днешното заседание на ОбС – Димитровград, общинарите единодушно с 28 гласа „ЗА“ и 2 гласа „Въздържал се“ приеха решение за поемане на дългoсрочен заем от община Димитровград. Решението бе в 2 точки от дневния ред за два отделни обекта, които да бъдат ремонтирани, това са общински театър „Апостол Карамитев“ и културен дом „Химик“ /бившето кино Медеа/.

    Двете сгради ще бъдат ремонтирани по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНТЕГРИРАНИ ПЛАНОВЕ ЗА ГРАДСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ 2014-2020“, като съучастието на общината ще бъде 15% от стойността на инвестицията. За да осигурим средствата за съфинансиране, общината ще изтегли кредит до 926 051 лева, като до 368 186 лева са за ремонта на театъра, а до 557 865 лева ще са средствата за културен дом „Химик“.

    Цялата сума, предвидена за ремонт на общинския театър е 2 454 455 лева, като 85% от тях са безвъзмезно финансиране и 15% със средства на общината. Културен дом „Химик“ ще бъде ремонтиран за до 3 719 102 лева, като съотношението на средствата е същото 85/15 %. Общата стойност на инвестициите е до 6 173 557 лева, като община Димитровград ще вложи сума близо 1 милион лева от кредит, който ще бъде изтеглен за срок до 8 години и половина.

    Въпреки единодушното решение на ОбС за поемане на заема, преди гласуването се получи диспут в залата.  Мартин Колев от коалиция „Да за Димитровград“ запита кмета Иво Димов от къде общинските съветници могат да видят работния проект за ремонтите на двете сгради, защо нямат информация как са изчислени крайните суми. Кметът Димов отговори, че общинска администрация няма законовото изискване да предоставя работните проекти на общинските съветници, но ако г-н Колев много държи може да иде в кабинета на градоначалника и там да му бъде предоставен за разглеждане.

    Кметът продължи с това, че проекта е много сложен и с цялото си уважение към Колев, той едва ли ще има компетенцията да го разбере, ако желае може да заведе компетентни лица, които да го разгледат и да имат възможност да го разберат. Димов продължи, че проектите са за пълна реконструкция и модернизация на 2-те сгради и са одобрени от управляващият орган без забележки. Председателят на местния парламент Гергана Кръстева каза, че е имало обществено обсъждане на проектите и на него са дошли не повече от 7 души.

     Стефан Димитров допълни, че за съжаление обществото на града абсолютно неглижира тези проекти и не проявявя интерес и двамата излязоха на позиция, че това е проблем и че обществото трябва да бъде активно и да се информира. Иво Димов се изказа по темата, че общественото обсъждане е за всички заинтересовани лица и това, че обществото не проявява интерес е защото и общинските съветници не дават добър пример със своето отсъствие от обсъжданията.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини