В Италия разбиха схема за промиване на мозъци на деца, целта - да идат при приемни родители

Схема, звучаща сякаш извадена от конспиративна теория, беше разбита в Италия, след като мащабната операция под кодовото наименование "Ангели и демони" доведе до ареста на 18 души, съобщават италианските медии.

Експлоатация на деца и промиване на мозъци с цел продаването на непълнолетни на приемни родители - това включва мащабна схема, в която попадат лекари, социални работници и дори кмет на едно градче в Северна Италия.

Разследването на полицията в северния град Реджо Емилия е започнало през 2018 г., когато органите на реда попадат на информация за мрежа от лица занимаващи се с трафик на деца, маскиран като полагане на грижи за малолетни от рискови семейства, пише АФП, цитирана от webcafe.bg.

В схемата са участвали официални лица и социални работници, които са "промивали мозъците" на уязвими деца, така че да им се втълпи, че са жертви на насилие от страна на собствените им родители. Целта - децата да могат да бъдат взети от родителите и да бъдат предадени на приемни семейства, които предварително са заплатили за това.

Разследването е показало, че социалните работници са използвали множество различни методи, включително електрошок, за да втълпят на децата, че са били сексуално малтретирани, подложени на домашно насилие или държани в лоши и неподходящи условия.

След като се постигне желания ефект при децата, се започва процедура по отнемането им от семействата.

Оттам нататък се действа с уреждането на преимни родители, които предварително са дали пари в брой на участниците в схемата. Социалните работници също така се ангажират с блокирането на контакта между децата и истинските им родители. Включително са били спирани писма, подаръци и т.н., изпратени на децата от техните истински родители. Всички те са открити от полицията, скрити в склад в индустриалната част на града.

Полицията в Бибиано, близо до Реджо Емилия е съобщила за акцията пред италиански медии в четвъртък - скоро, след като операцията по залавянето на 18 от замесените души.

На задържаните вече са повдигнати и обвинения. Сред арестуваните попадат действащи психотерапевти, работещи за социална организация в Монкалиери, близо до Торино, както и кмета на Бибиано, който е осигурявал политически чадър над цялата схема.

Споре изнесената от полицията информация, манипулациите са стигнали дотам, че да бъдат фалшифицирани детски рисунки, които да показват сексуални конотации и признаци на насилие в дома.

Психолозите също така са използвали електрошокова терапия като "малка машина за памет", за да създадат спомени за фалшиви злоупотреби, докато терапевтите са обвинени, че се обличат като "зли" герои от детски истории, за да всеят допълнително страх и да подсилят процеса на втълпяване на спомени.

"Според следователите целта на арестуваната група е била да отведе децата от семейства в трудни социални ситуации и да ги даде за пари на други родители", казва в. "Кориере дела Сера".

Според друг местен вестник - "Ла Република" - някои от приемните родители на свой ред са обвинени в упражняване на реално сексуално насилие спрямо децата.

Засега не се съобщава колко точно деца са станали жертва на тази схема, но според италианските медии цялата криминална операция е донесла на засегнатите стотици хиляди евро.

Италиянският премиер Джузепе Конте, който в момента е на срещата на върха на Г-20 в Осака, определи обвиненията като "плашещи" и "шокиращи", ако те бъдат доказани.

Източник: webcafe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини