8 предмета, които пречат на рутера да работи правилно

Сигурни сме, че поне веднъж сте се ядосвали заради лоша интернет връзка. Понякога вината е в самото устройство, друг път – в доставчика ви. Но много често лошата WiFi връзка е в резултат на взаимодействието между сигнала и мебелите в дома ви. Да, колкото и да е странно, едно огледало може да влоши интернета в дома ви.

​Днес ви представяме основните врагове на безжичния интернет, както и няколко съвета, с които да подобрите силата на сигнала.

1. Метални повърхности и мебели

Металът е проводник, което означава, че той абсорбира електричеството. Тъй като вашият рутер си служи с електромагнитни вълни, всяка метална повърхност или обект във вашия дом ще попречи на разпространението на вълните. Ако искате да имате бърза интернет връзка, поставете рутера далеч от метални предмети.

2. Тухлени и каменни стени

Разбира се, всяка стена се явява пречка пред сигнала, но в особена степен това се отнася за мраморните, бетонните, тухлените и циментовите стени. Затова в един голям апартамент или в къща на два етажа сигналът не достига навсякъде. Най-добре поставете рутера на централно отворено място, далеч от стената.

3. Огледала

Огледалата не отразяват само нашия лик, но и сигнала, излъчван от рутера. Когато огледалото е близо до рутера, то може да забави сигнала и да го направи по-нестабилен.

4. Хладилници и перални машини

По правило електрическите уреди, в които има тръби с циркулираща вода, не са големи приятели на безжичния интернет. Водата може да абсорбира част от енергията на интернет вълните, което се отразява на качеството на интернет връзката.

5. Коледни лампички

Колкото и невероятно да звучи, коледните лампички също са враг на безжичния интернет. В тях има малки светещи чипове, които генерират магнитно поле, което взаимодейства с електрическите вълни, изпратени от вашия рутер. През декември дръжте рутера далеч от коледната елха.

6. Бебефони

Бебефоните работят на честота от 2,4 GHz, също като WiFi сигнала, което може да попречи на правилната работа и на двете устройства. За да функционират правилно, избягвайте да ги поставяте твърде близо до едно до друго.

7. Дронът

Повечето дронове също работят на 2,4 GHz, но не всички предизвикват смущения, възможно е дронът да се погоди с рутера ви.

8. Микровълнова фурна

Микровълновата е друго устройство, което има честотен спектър, подобен на този, използван от вашия безжичен интернет. Ако вашият рутер е разположен близо до такава фурна, вдигнете го на по-високо място – това значително ще намали отрицателния ефект върху интернета.

Бонус: Как да подобрите интернет връзката:

Ако редовно се ядосвате заради слабия сигнал, изпробвайте следните методи:

1. Като вземете предвид казаното дотук, изберете подходящо място за рутера.

2. Ако постоянно създава проблеми, е възможно софтуерът му да е стара версия и да се нуждае от актуализация.

3. Купете си по-мощна антена.

4. Изберете сигурна парола, която няма да може да бъде отгатната лесно, защото не е изключено и някой друг да се е свързал към вашия рутер.

5. Купете усилвател за WiFi сигнал.

6. Сменете рутера, ако е много стар.

7. Мрежите, работещи на 5 GHz, обикновено предлагат много по-бърза връзка от другите, защото този канал е по-малко натоварен от онзи на 2,4 GHz.

8. Рестартирайте рутера, колкото и банално да звучи.
 

Източник: dama.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини