Брошура на вратата преди да ни оберат

    Лятото е времето на по-дългите почивки,  когато оставяме дома си без надзор за повече дни. Това е времето,  през което крадците могат по-лесно и безпрепятствено да проникнат в жилището ви и да ви оберат.

    Крадците не обичат да се сблъскват със собствениците на жилището, когато извършват обира,  и за това се възползват от времето,  през което вие сте на почивка, за да си свършат работата безпрепятствено. Обикновено злосторниците проучват дома и собстевениците,  преди да направят опит за проникване.

    Проучването обикновено се случва чрез наблюдение. След като набележат жилището,  следят дали има признаци на обитание, освен ако нямат предварителна информация, че собствениците отсъстват.

    Признаците, за които следят, са дали вечер жилището се осветява, дали климатикът в горещите дни работи, дали се отварят прозорците или дали входната врата се използва. Един от най-показателните признаци за обитание на дома е входната врата, често на нея се оставят белези през деня и на следващия ден се наблюдава дали е била отваряна.

    Един от често използваните похвати е поставяне на брошура,  мушната добре и не лесно виждаща се за да не я свали някой съсед. Листовката се мушка добре между вратата и касата и ако вратата не се отваря,  тя си остава там, което е ясен показател за взломаджиите, че предходната вечер никой не се е прибирал в жилището и то вероятно е свободно за действие.

    Други белзи са „случайно“ разместени черджета, разместени капаци на секретните патрони и други способи, които ще покажат дали жилището се обитава.

    Трябва да се опитаме да прикрием отсъствието си от жилището по време на отпуската. Един от не много ефективните начини е,  да оставим осветлението включено, но това е нож с 2 остриета, защото дори през деня крадците могат да видят, че вашите крушки светят постоянно, което ще ги насочи към вашия дом. Ако имате възможност, намерете таймер или друго средство,  с което осветлението да се включва и изключва. Помолете ваши съседи, на които имате доверие,  да изпразват пощенската ви кутия от стърчащи брошури и да поглеждат входната ви врата за белези,  оставени от взломаджиите. Не рзпространявайте информацията, че ви няма,  сред познати или чрез социалните мрежи, предупредете и вашите деца да не го правят.

    Обикновено преди кражбата, особенно през деня, крадците първо ще звъннат или ще почукат на вратата ви, за да се уверят, че няма никой. После ще опитат да отворят вратата, да не би да сте я оставили отключена и чак тогава биха прибегнали към взлом.

    Често се случва непрофесионалните обирджии да влизат във входа и да започнат да изпробват вратите, за да видят дали няма да попаднат на отключена и ако отварят врата, която не е заключена, поглеждат набързо в коридора за чанта или нещо друго ценно. Ако такава няма, могат да позвънят, за да проверят има ли някой в къщи, преди да прибегнат към бързо претършуване на жилището.

    Не са малко случаите, в които в дома ви проникват в малките часове на нощта, когато спите и ви обират докато сте в леглото.

    За да предпазим дома си от взлом, трябва да се опитаме да затрудним максимално евентуалните крадци, като подсигурим според възможностите ни входните му точки. Проникването става обикновенно през входната врата, чрез разбиване на патрона, което означава че трябва да използваме по-добри вандалоустойчиви секретни патрони. Ако все още на вратата ни патрона е от тези, които стърчат навън, трябва да го сменим, защото те са тези които най-лесно се чупят от взломаджиите. Добре е входната врата да е метална или поне подсилена,  за да не бъде преодоляна чрез слилен натиск и поддаване на касата ѝ.

    Добре е да има две ключалки - така ще покажем на крадеца, че ще се забави повече. Алармената система или СОТ-а са добро средство за предотвратяване на обир, монтираната камера в двора или на етажната площадка също могат да откажат някои от евентуалните злосторници.

    Друго място, откъдето се прониква в жилищата, са прозорци и терасни врати. Те обикновено не са подсигурени по никакъв начин, често биват оставяни отворени, докато отсъстваме от дома си и са доста уязвими места на къщите и ниските етажи на жилищните блокове.

    Съветът за тях е,  да се затварят и заключват, ако до тях може да се стигне не много трудно. Дограмите, било то дървени, алуминиеви или pvc, лесно се отварят от крадците, понякога дори само с по-силен натиск отвън или дори с отвертка.

    Един полезен съвет са райберите – взломаджиите не обичат да чупят или режат прозорци, така могат да вдигнат излишен шум, който да привлече внимание, а и стъклопакетите обикновено са двойни и тройни и не са много лесни за преодоляване. Добре поставения райбер би предотвратил  отварянето на дограмата без да бъде счупено стъклото и в повечето случаи това би отказало взломаджията.

    Важно е да са познавате и да поддържате добри отношения със съседите си, които да поглеждат вашия дом, когато отсъствате. Ако видите съмнителни хора във входа на блока, които обикалят по етажите или се въртят около къщата на съседа или в двора му, сигнализирайте на 112. Ако откриете входната врата отворена или разбита, или видите белези от взлом, веднага сигнализирайте на 112, защото може обирджиите да са още в жилището и не знаете на какво са готови, за да избягат или да не бъдат видени.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ле
      Лени
      11 0
      17:11, 3 юли 2019

      Нас така са ни обрали преди 3 години докато бяхме на морето. Като се прибрахме врата си беше затворена и като влезнахме всичко беше с краката на горе 2 телевизора, лаптоп, таблет и на жената златата. Съседката каза, че гледала 2 дена някаква бележка мушната на вратата ама не я пипала и после са ни ошушкали без никой да разбере.

    • 2
      Не
      Нели
      8 0
      17:14, 3 юли 2019

      Сестра ми живееше сама и вечерта са влезли докато спи, майната му на това което са взели (дамаската и чанта от антрето) тя години наред има страх, не може да спи и вечер става при най малкия шум

    Последни новини