Почти 100% от шофьорите у нас се смятат за нискорискови

96% от шофьорите у нас определят себе си като "нискорискови". Едва 4% от тях се самоопределят като опасни на пътя. Данните са от проучване на един от застрахователните брокери у нас, посочва NOVA.
 
На фона на това е интересен и броят на наказателните постановления, които са издали контролните органи за изминалата 2018 година - около милион и 300 хиляди. От тях над 560 000 или повече от половината от всички хванати нарушения са за превишена скорост.

С кола, на мотор или на колело. Невена е една от жените, запалени по шофирането. С многото километри на пътя е събрала и впечатления за най-дразнещите шофьорски практики:
 
„Всички бързат, всички гледат само себе си. Това е голям проблем. Ровят си в телефоните, искат най-бързо да спрат и най-много ме дразни изразът: Спрях тук, защото ми е удобно, Аз само за малко”, коментира Невена Бундева.

В пълен контраст на наблюденията на Невена, според проучването на застрахователния брокер 79% от шофьорите на коли и 90% от водачите на автобуси и камиони казват, че биха отстъпили на друг шофьор на пътя. Тази картина на спокойно шофиране, обаче не се потвърждава от  наблюденията и на контролните органи.
 
„Българинът продължава да подценява опасното движение с висока скорост. Тя е предпоставка за пътно-транспортно произшествие, защото голямата скорост довежда до намаляване на времето за реакция”, поясни инспекторът в отдел "Пътна полиция" към ГД „Национална полиция“ Мария Ботева.

Според официални данни в периода на голямото пътуване, месеците юли и август инцидентите на пътя са с 20% повече в сравнение с останалите месеци. И въпреки че шофьорите масово се смятат за „нискорискови“, на въпроси в проучването признават, че превишават ограниченията за скорост, че се разсейват с настройване на музика или телефон в колата. 
 
На свой ред обаче и шофьорите имат забележки към властите.
 
„Това с превишена скорост зависи от ограниченията на пътя. На места има безумни знаци”, смята Невена.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини