Ще има ли фалити заради високите цени на тока?

Темата коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Няма спекулации с цената тока за бизнеса. Това обяви в студиото на "Здравей, България" енергиният министър Теменужка Петкова. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата. Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата. И препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

„Българският бизнес е изключително важен за нас. Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това, бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на еликтроенергията”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка. В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%”, каза още тя.

Петкова обясни, че пазарът на електроенергия в България е разделен на два сегмента. „Единият е пазарът за битови потребители, на който цената се определя от КЕВР и малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение. Бизнесът и индустрията от 2012 година купува своята електроенергия от свободния пазар”, посочи тя.

По думите й от 2016 година у нас има борса за търговия с електрическа енергия. „Тя разполага с три платформи за търговия – „ден напред”, платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем, това се наблюдава в началото на всеки месец, се случва в търговията „ден напред””, категорична бе тя.

Според Петкова тя не е платформа, на която бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло. „По-предвидимо и устойчиво като решение е да се закупува енергия на платформата на базата на двустранни договори, а на платформата „ден напред” трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат”, категорична е Теменужка Петкова.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини