С какви куполи ще стреля Българската армия

    Макар че сагата със закупуването на изтребител за Българската армия още не е приключила, друга голяма оръжейна сделка чука на вратата. Тя е за закупуване на 158 броя бойни машини на пехотата (БМП), а индикативната й стойност 1,4 млрд. лева - приблизително половината от парите, които ще ни излязат самолетите, чиято цена още не е окончателно ясна, но е между 2 и 3 млрд. лева.

    Процесът е доста напреднал - в момента се чака четирите фирми, които участват в процедурата да подадат офертите си.

    Възможните кандидати са финландската Patria, американската General Dynamics с машината GDLS, германската Boxer на компанията Artec и френската Nexter.

    Две от машините - Patria и Nexter кандидатстват с един и същ купол, изработен от компанията John Cockerill.

    Когато говорим за БМП-та, условно можем да разделим машината на две. Едната половина е ходовата част. Другата, много по-важна половина, от която реално зависи доколко добра е машината, е куполът, в който влиза и оръдието, и управлението на машината и стрелбата. Затова не е тайна, че изборът ще зависи най-вече от качествата на куполите на кандидатите.

    Наскоро John Cockerill (бившата CMI defense) представи своя купол, а миналата седмица представи и симулатора, на който ще се обучават военните, изработен от компанията Agueris, която е 100% собственост на John Cockerill.

    С какво се похвалиха John Cockerill - един от големите световни производители на оръжие, с оборот от 1,3 млрд. долара годишно? Според  Беър Мидкиф, вицепрезидент "Продажби и маркетинг" за Централна и Източна Европа, най-голямото предимство на техните куполи е бързата и лесна заменяемост на оръдието. Ако за мисия в градски условия ви е нужно 30мм оръдие, тръгвате с него, но ако на следващия ден се наложи мисия в пустинни условия, са нужни само 2 часа, за да се смени оръдието с 40-милиметрово.

    И още един аргумент, специално за българските условия - армията ни разполага с огромно количество снаряди по съветски стандарт. Която от четирите машини да изберем, тя ще е с натовски стандарт снаряди. Но на куполите на John Cockerill, с които кандидатстват машините Patria и Nexter, могат да се инсталират оръдия по съветски стандарт, с които да провеждаме учения, оползотворявайки старите снаряди, които иначе трябва да унищожим, което също струва пари.

    Другото предимство, с което се горедят от John Cockerill е бързината, с която могат да изпълнят поръчката. В заводите им в Белгия се произвеждат по 20 купола месечно, което гарантира много скорошна доставка.

    На зрелищна презентация миналата седмица дъщерната им компания Агерис (Agueris) представи и симулаторите, на които биха се обучавали военните, ако бъдат избрани тези куполи. За неизкушен от военната техника човек, те приличат на електронна игра, при това не от най-сложните. За изкушените пък вероятно казва много фактът, че програмите на симулатора са изработени от легендарен офицер от френския легион и според производителя в тях са заложени най-съвременните достижения на съвременната тактика.

    Ако бъдат избрани куполите на John Cockerill, производителят им Агерис предлага 2 класни стаи със симулатори, в които едновременно да се обучават 2 взвода. Важно е не само водачът да се научи да управлява машината, а мерачът да стреля, още по-важно е машините в състава на един взвод да си комуникират помежду си, а най-важно е два взвода да знаят какво прави всяка една машина от тях.

    От Агерис са особено горди с мобилния си симулатор - нещо като качена на ТИР класна стая, която може да стигне досами театъра на бойните действия и в нея военните да изрепетират битката в максимално близки условия до реалните.

    Източник: offnews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ne
      Nemesis
      1 -3
      18:05, 9 юли 2019
      Ние сме роби на НАТО.

      НАТО се нуждае само от американския изнудвач.

      За една свободна Европа и свободни народи.

      Разкарай и скочи в кратера на Йелоустоун, "чичо Сам"
    Последни новини