Стартира приемът на документи за лична помощ за хората с увреждания

От 22 юли 2019г., Община Димитровград ще стартира приема на документи за включване и ползване на лична помощ.

Съгласно новия Закона за личната помощ, право на асистент имат:

1. Лицата с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

2. Децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

3. Децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

За да подадат документи за ползване на лична помощ посочените по-горе правоимащи лица (лично, чрез законен представител или чрез упълномощено лице) трябва да подадат заявление за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите в дирекция „Социално подпомагане” - Димитровград. С тази оценка ще бъдат определени индивидуалните потребности на всеки кандидат и броя часовете за лична помощ.

Документите за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите са:

- Заявление-декларация по образец

- Формуляр за самооценка.

Заявления за индивидуална оценка вече се приемат в дирекция „Социално подпомагане”.

След изготвянето на индивидуалната оценка, дирекция „Социално подпомагане” издава направление с определения брой часове, след което правоимащото лице може да подаде в Общинска администрация документи за ползване на личната помощ.

Документите се подават (лично, чрез законен представител или чрез упълномощено лице) до кмета на общината по настоящ адрес на лицето с увреждане.

Необходимите документи са:

- Заявление-декларация по образец за предоставяне на лична помощ.

- Направлението с определения брой часове, издадено от дирекция „Социално подпомагане”.

- Документ за самоличност (за справка) или документ за самоличност на упълномощеното лице или законния представител – родител, настойник, попечител (за справка).

В заявлението лицето /или законния му представител/ декларира, че не получава друга подкрепа за предоставяне на лична помощ и дава изрично съгласие добавката за чужда помощ да се превежда за заплащане на ползваната услуга.

Даденото съгласие за превеждане на посочените суми е задължително условие, като превода се извършва само след сключване на трудов договор с асистент и при реално предоставяне на услугата.

Всеки кандидат-ползвател на лична помощ може да посочи в заявлението си избрано от него лице за асистент. Когато в заявлението не е посочен асистент, Общината може да предложи такъв /при наличие на кандидати да работят като асистенти/.

По новия механизъм, първите асистенти ще бъдат назначени от 1-ви септември 2019г.

Личен асистент може да бъде всеки, който не е поставен под запрещение и не е осъждан.

До 31 август 2019г. хората с трайни увреждания, които ползват социалните услуги "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник", финансирани със средства от държавния бюджет, продължават да ги ползват по досегашния ред.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини