Какво се случва с 5G телефон, когато лятната жега го прегърне

Високата температура пречи на смартфоните и това е доказано. Чиповете генерират много топлина и когато тя не може да се разсее добре процесорът реагира като забавя работата си. Обикновено това е проблем, само когато оставите телефона за дълго на пряка слънчева светлина – например на таблото на колата – или когато играете тежки триизмерни игри. В епохата на 5G обаче, жегата вече е проблем и за вашия модем.

Макар голямата част от потребителите да нямат все още достъп до 5G телефони и мрежа, сайтът PC Mag вече проведе тестове с първите 5G мрежи на американска земя. От тях личи, че топлината, генерирана  от първото поколение 5G модеми на Qualcomm, им идва твърде много.

Една гореща сутрин в Лас Вегас по време на тестовете два Galaxy S10 5G телефона непрекъснато прегряват и преминават към 4G връзка. Това се случва при температура над 29 градуса и засяга мрежите на всички големи оператори. По-късно феноменът е наблюдаван в други градове като Ню Йорк и Провидънс на телефони на Samsung и LG, както и с мрежово оборудване на Samsung, Ericsson и Nokia.

Първото поколение 5G модеми е доста несъвършено и за разлика от модерните 4G чипове, които са интегрирани, 5G модемът е отделен. Това означава, че той заема повече място и генерира повече топлина; когато тя стане прекалена, цялата 5G платка се изключва.

Прегряване в топъл летен ден звучи доста по-сериозно, отколкото при продължителна геймърска сесия. 5G моделът трябва да бъде включен непрекъснато, когато сърфирате в мрежата, което означава, че 5G потребителите ще имат повече проблеми с прегряване, отколкото мобилните геймъри.

Тази новина е поредното доказателство, че призивът да не се бърза с покупката на 5G телефон не е преувеличен. Устройствата са по-големи, по-скъпи и с по-кратък живот на батерията от своите 4G събратя, а сега вече трябва да се притеснявате и за температурата, в която ги ползвате.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини