Илон Мъск разработва импланти, способни да четат мисли

Тайният стартъп на Илон Мъск, поставил си за задача да създаде интерфейс “мозък-машина” Neuralink излезе на светло, разкривайки докъде е стигнал с разработването на устройство, което на теория трябва да може да прочете мислите ви.

Две години след основаването на Neuralink Илон Мъск твърди, че са постигнали огромен напредък в постигане на целта – човешки и изкуствен интелект да работят в симбиоза. Те разработили миниатюрни нишки – по-малки от човешки косъм – които ще бъдат инжектирани в мозъка и ще засичат активността на невроните. Създали и робот, който трябва да постави нишките в мозъка, следвайки съветите на неврохирург.

“Смятам, че това е нещо важно за човечеството. Дори при един добронамерен изкуствен интелект, ще започнем да изоставаме, но благодарение на интерфейса мозък-машина ще имаме шанс в надпреварата”, казва Мъск.

Независимо от страха на Мъск към изкуствения интелект, в краткосрочен план практическото приложение на имплантирането на чипове в мозъка си остава медицинско. Както отбелязва президентът на Neuralink Макс Ходак, учените и лекарите от десетилетия работят по устройства и други средства за директно взаимодействие с мозъка - от кохлеарни импланти до дълбока мозъчна стимулация при болестта Паркинсон.

Устройството на Neuralink ще е значителна крачка напред в сравнение със съществуващите в момента технологии - с 1000 пъти повече електрода, взаимодействащи си с мозъка.

Neuralink планират да получат одобрение за клинични изпитвания най-рано през 2020 но само при пациенти със сериозни заболявания, например с цялостна парализа, и ще включват поставяне на импланти в мозъците им.

До момента компанията е изпробвала устройството си само върху животни, като Мъск признава, че темата е чувствителна. Макар да е известно, че Neuralink тества продуктите си върху плъхове, Мъск разкрива, че работят в сътрудничество с учени от Калифорнийския университет за провеждане на експерименти с маймуни.

Бавният темп на осигуряване на разрешение от регулаторните органи не помрачава въображението на служителите на Neuralink. Те вече гледат в бъдещето, в което имплантирането на устройствата - процес, налагащ пробиването на малка дупка в черепа – ще бъде толкова просто и безопасно, колкото настоящата процедура Lasik.

“Целта е благородна – да излекуваме заболяванията и в крайна сметка да гарантираме бъдещето на човечеството”, казва Мъск.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини