Последно: актуална транспортна схема за Събора на Рожен, маршрути, паркинги, обществен транспорт

Организиран обществен транспорт и обходни маршрути ще облекчат пътния трафик по време на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019.

В дните от 19-ти до 21-ви юли обществения транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян към Роженските поляни ще се движи от 8, 00 ч. до полунощ на всеки 30 минути. При повече пътници автобусите ще тръгват веднага след като се запълнят.

Основната цел на организирания транспорт е облекчаване на трафика към Рожен, затова ще има безплатни буферни паркинги в Пампорово и Чепеларе, където посетителите на събитието да оставят колите си и да се придвижат до поляните с автобуси.

Буферният паркинг в Чепеларе ще е край реката в района на фабриката за ски „Амер спортс България“, а в Пампорово – на Малина и Студенец. В самия курортен комплекс „Пампорово“ ще може да се паркира в дясната лента на еднопосочните улици, като лявата остава свободна за движение, а паркинга пред Студенец ще се използва и за маневриране на автобусите.

Общественият транспорт от Пампорово ще тръгва от три точки: паркинга на Студенец; от хотел „Мургавец“ и от хотел „Снежанка“. Автобусите от Чепеларе до Роженските поляни ще тръгват от местната автогара, а за тези от Смолян началната спирка ще е кв. Устово.

Движението на автомобили от Смолян към Рожен ще е по маршрут кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – хотел КООП „Рожен“.

В дните на събора движението на моторно-превозни средства по главния път от с. Проглед и бензиностанция Петрол към Пампорово ще е еднопосочно към Рожен.  В този участък ще е забранено паркирането и ще е осигурено регулиране на движението, за да се избегнат тапите.

За идващите от Пловдив и Пампорово в началото на събора ще е организиран безплатен паркинг за над 3 000 автомобила, като на излизане автомобилите ще преминават по горски път, излизащ на разклона Проглед – Пампорово.

Пътят за настаняване в палатковия лагер е Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – хотел КООП Рожен, от където ще се влиза през централния вход на лагера.

Автобусите с участници във фолклорния конкурс ще могат да паркират със съответните пропуски в едната лента на главния път над Роженските поляни, като другото платно остава свободно за движение на превозни средства, ангажирани с организацията на събора.

От 6,00 ч на 19-ти юли до 6, 00 ч. на 22-ри юли трафикът на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи през Кърджали – Ардино – Смолян и Кричим – Девин – Смолян.

За тези, които идват за Ронженския събор през Стара Загора, препоръчителния маршрут е през Хасково – Кърджали – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Рожен.

Основната препоръка към всички, решили да посетят Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019, е да ползват обществения транспорт и буферните паркинги, за да се избегнат тапите и дългото изчакване в колони по трасето.

Информация за актуалната пътна обстановка от 19-ти до 21-ви юли ще се подава регулярно чрез Българско национално радио, интернет и мобилното приложение LIMA на АПИ.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини