Предлагат нови промени в Изборния кодекс. Преглед на печата

24 часа

Депутати предлагат и селата с 200 души население да могат да си избират кмет

В навечерието на местния вот отново промени в Изборния кодекс. Само три месеца преди изборите депутатите предлагат и селата с 200 души население да си избират кмет.

В момента прагът е 350 души. Група депутати с различни убеждения са се обединили около тази идея, защото все повече села се обезлюдяват и броят на гласоподавателите там пада.

Труд

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Над 200 000 посетители са преминали през Роженския събор в първите два дни от националното фолклорно събитие. Поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019" протича при внушително присъствие на българи от чужбина. Това сочат данни на организаторите. Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, заяви в словото си пред празнуващото множество председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Председателят на парламента поведе голямото роженско хоро, което се извива на обяд в 12 часа в дните на събора. Сред гостите на събитието бе и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Монитор

Свинската чума порази и индустриална ферма край Русе

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 свине от различна възрастова категория. От БАБХ потвърдиха за "Монитор", че всички животни там ще бъдат умъртвени.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе (ОДБХ-Русе) е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

Стандарт

Американка пее народни песни на Рожен

Американка обра овациите на Роженския събор днес заради впечатляващото изпълнение на песента "Девойко мари, хубава", която впоследствие се оказа, че е научила от YouTube. Докато тя пееше на сцената, съпругът й си купи риза с български народни мотиви. Пред журналисти 28-годишната жителка на Тексас Рейчъл обясни, че от видеосайта е научила много български народни песни.

"България има най-хубавата фолклорна музика, най-сложния ритъм и най-добрата храна", каза тя. Младата жена е за първи път в България заедно със съпруга си Масуд.

Сега

Борисов подкрепя Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Това твърди bTV, позовавайки се на правителствената пресслужба.

Кьовеши е основният фаворит за поста и то въпреки волята на правителството в родната ѝ страна. Тя е бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция, а в момента е подсъдима в страната си с обвинения за злоупотреба с власт.

Конкурент на румънката за поста е французинът Жан-Франсоа Бонер. Двамата кандидати не успяха да съберат категорично мнозинство от стария състав на Европейския парламент.

Капитал дейли

Мая Манолова вече загрява за битката с Йорданка Фандъкова

"Гледайте Истанбул, мислете за София" - възторжени и еуфорични постове в този смисъл се появиха във фейсбук в деня на изборите в турския град в края на юни, които бяха спечелени от Екрем Имамоглу - опозиционер на президента Реджеп Ердоган.

Асоциацията между София и Истанбул сигурно е пресилена, но е показателна за начина, по който се гледа на изборите в българската столица през октомври. Вече над десет години тя се управлява от ГЕРБ, които, с едно кратко изключение, държат властта и в страната от 2009 г.

Евентуална смяна на кмета Йорданка Фандъкова не е единствената опасност за Борисов на местните избори през есента. Освен София той може да загуби и Пловдив, където ГЕРБ заяви ясно, че няма да издига отново сегашния кмет Иван Тотев. Ако и двата града бъдат спечелени от опозицията, това ще постави под въпрос влиянието на Бойко Борисов върху населени места, в които живеят близо една трета от хората в България.

Опозицията, а може би и част от обществото ще приемат това за началото на края на управлението на ГЕРБ. Преди две години БСП се надяваше това да се случи с победата ѝ на президентските избори, но политическото щастие продължи да каца на рамото на Борисов. Сега обаче е по-различно. Президентът няма някаква реална власт и малкото му влияние може лесно да бъде заобиколено. Загубата на двата най-големи града в България има много по-голямо значение. Това би бил истински удар по модела на партията на Борисов, който включва синергия между ресурсите на местната и централната власт, за да демонстрира "видими резултати" и да контролира всички пари от еврофондовете и бюджета.

Дума

Извадиха от река Марица 6 празни варела за съхранение на опасен химикал

Шест празни варела, използвани за съхранение на химикал, са извозили служители на РД "ПБЗН"-Пловдив до депото за опасни материали в село Цалапица, съобщиха от пресцентъра на МВР. Химичното съединение било необходимо за ароматизирането на газ "пропан-бутан". При последваща проверка в пункт за изкупуване на метали са открити още 10 такива съда. Те са били херметически затворени и също са депонирани в Цалапица. При направените измервания на място - и в реката, и в пункта, няма данни за замърсяване на въздуха и водите. Работата по изясняване на случая продължава.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини