Американски професор изследва тайните на алевизма в Кърджалийско, тук бил най-автентичен

Изображение 1 от 5

    Американски професор изследва тайните на алевизма в Кърджалийско. Проф.д-р Тамара Албертини дойде  за да се запознае с философията на това направление в исляма и констатира, че тук то е запазено в автентичния си вид. Проф.Албертини е световноизвестен изследовател на ислямската философия. Преподава в университета  в Хонолулу, Хаваите.Това е единственото висше учебно заведение в САЩ, където се обучават студенти за преподаватели по ислям. Те получават сертификат за правоспособност. Проф.Албертини работи в университета от 1995 г. и е положила основите на департамента по ислям. Тя след два дни ще бъде декан на този департамент с мандат от три години.

       В Кърджали проф.Албертини пристигна след като се запозна с книгата на журналиста Георги Кулов „Хора на истината”, представяща алевизма в Източните Родопи. Тя има среща с автора и с представители на алевитската общност.

     Проф.Албертини посети текето Елмалъ баба при село Биволяне, Момчилградско, средище на бекташизма в България. Тя разгледа и текето на Ибрахим баба при с.Равен Момчилградско.

       Проф.Албертини бе придружавана от съпруга си- режисьорът Георги Василев-Минкин, автор на множество документални филми за ислямския свят.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини