В три първомайски села водата продължава да е негодна за пиене

РЗИ – Пловдив съобщава, че в три населени места от община Първомай, селата Брягово,  Бяла река,  Караджалово и още едно пловдивско село – Пъдарско, питейната вода от централното водоснабдяване е забранена за питейни цели и приготвяне на храна поради установено съдържание на естествен уран над максималната стойност, определена в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Питейната вода в посочените населени места може да се използва за битови цели. Уведомени са кметовете на населените места и водоснабдителното дружество, за да бъдат взети съответните мерки.

От 17.07.2019 г.  е  отменена забраната за пиене и приготвяне на храна в село Драгойново, където в поредица изследвания беше установено наличието на уран над нормата.

Цитирана в няколко пловдивски сайта, директорът на РЗИ ВаняТанчева-Манчева казва, че хората от селата са запознати със ситуацията и я приемат спокойно.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ед
    Един от народа
    10 0
    08:12, 22 юли 2019
    Проблема в тези села с питейната вода не се изчерпва с налагането на забрана за използване. Така ли се грижат иституциите за хората, които пълнят бюджета? Това отношение ли заслужават? Думи много, но действия никакви. Срамота.
  • 2
    Въ
    въпрос
    16 0
    08:31, 22 юли 2019
    А колко е съдържанието на уран и нивото на алфа активност към днешна дата във водопровода, който захранва гр. Първомай, Дебър, Градина и Крушево?
    • Пъ
      Пърумец
      1 0
      21:57, 22 юли 2019
      Сигурно нивото е много над професионалното такова на проверяващите. Но решението е май нови кладенци но къде и с какво?
      Дали няма някакъв нчин тези алфа частици да се абсорбират с някакви технологии още на каптажите?
  • 3
    Пи
    питагор
    4 -1
    12:44, 22 юли 2019
    колкото е толкова първомайци обичат урана обаче обратното не знам дали е вярно. Жъ си пийме урана пуне къту се стъмни жъ си светим и няма да имаме разхуди за уличну усветление на секи жъ е светлу а аку пие повечку вуда може и да му е топлу зимата.
  • 4
    Пъ
    Пърумец
    1 0
    21:49, 22 юли 2019
    Ремонта го приемм за неуспешен. Тъкмо беше потекъл първак нефт (тъмнокафяв цвят с мирис и консистенция на вода) и след половин час избистри :(
    Следващия път да копнат някой друг километър по дълбочко. Смо нефт ако текне ще им направя заря. Вода ще си намерим сами
  • 5
    Ши
    Шишката
    1 0
    23:14, 5 мар 2021
    И тука в Буково не е за пиене ама кат не а оправяме ко жа праят пият не ама даже са напиват.
Последни новини