Рекорд на Борислав Йорданов във велопохода от Боровец до „Мезек“: 2 дни, 4,39 ч.

    Планинският колоездач Борислав Йорданов постави рекорд, като измина 440 км на колело от „Боровец“ до крепостта „Мезек“ край Свиленград.
    Във „Велоносния поход 3“ коломаратонецът премина трасето от Рила до Източните Родопи между набелязаните точки за 2 дни, 4 часа и 39 минути, само с 2 часа и 25 минути сън.
    Стартът на похода е бил на 17 юли, сутринта от „Боровец“, а на територията на Хасковска област край крепостта, колоездачът е пристигнал в петък по обяд, уточниха от екипа му.
    Изминатият маршрут е: Боровецпрез, връх Мусала, Белмекен, Юндола, Каратепе, язовир Беглик, Ягодина, Триград, Пампорово, Рожен, хижа „Свобода“, хижа „Сини Връх“ и  крепостта „Мезек“.
     
    През целия си път Борислав Йорданов няма нито едно падане. 10 души са го придружавали по трасето на смени.
    Преди по-малко от две години  той постави два лични рекорда за скоростното преминаване на маршрута „Ком – Емине“. 
    Изминатия път сега колоездачът определи, като едновременно тежък, но и забавен за преодоляване.
    Според него маршрутът „Рила – Родопи“ по нищо не отстъпва на „Ком – Емине“, освен по малко по-кратките си километри.
    „Велоносния поход 3“ е част от поредица от коломаршрути.  Озаглавен е Валоносен, заради факта, че в определени участъци колелото буквално се носи от колоездача, като по терена към връх Мусала, например. Такива участъци е имало и сега на места в Родопите.
     
    Третият  „Велоносен поход“ има за цел да полуляризира маршрута „Рила – Родопи“, който представлява  българската част от международния туристически маршрут Е8.  Изпълнена е и целта за поставянето на времеви стандарт за преминаването му, защото до сега липсваше такъв.
    Трасето не е толкова популярно сред колоездачи и туристи, и на места се е оказало силно неподдържано – с много срутвания, паднали дървета, храсти и участъци, в които липсва, каквато и да е маркровка. Така акцията обръща внимание  и на общините, през които трасето преминава, за по-голяма грижа в поддръжката му. 
     
     Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ди
      димчу
      6 0
      17:45, 22 юли 2019
      браво на педаловрътковеца, той е моят идол. успех и занапред с педалите.
    Последни новини