Иван Гешев е номиниран за главен прокурор. Преглед на печата

НАП.

"Монитор":

НАП спира временно шест електронни услуги

6 електронни услуги на НАП могат да са временно недостъпни, съобщиха от агенцията за приходите.

За подобряване на информационната сигурност екип от експерти изследва уязвимостта на всички електронни услуги, предоставяни от НАП на бизнеса и гражданите. Възможно е в този процес временно да се ограничава достъпът до е-услуги. Всички е-услуги за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски функционират нормално.

В момента функционалността на следните услуги е ограничена:

1. Справка за лица, неоткрити на адрес, на които се връчват документи чрез прилагане към досието (чл.32 ДОПК);

2. Списъци на длъжници със задължения над 5000 лв.;

3. Тестово подаване на данни от фискални устройства към сървър на НАП. Важно! Услугата в реална среда функционира без ограничения, т.е фискалните устройства в страната подават безпроблемно данни към НАП в реално време, засегната е само услугата за тестване;

4. Услуга за регистриране на SIM карти от производителите на фискални устройства чрез интернет. Важно! Аналогична услуга съществува за производителите на касови апарати чрез мрежата на мобилните оператори и тя функционира без прекъсване;

5. Възстановяване на ДДС на данъчно задължени лица, неустановени в държавата-членка по възстановяване, но установени в друга държава-членка на общността /VAT refund/;

6. Портал за продажби, организирани от НАП;

Ф-16.

"Сега":

Новият дълг за закупуването на F-16 засега стига 700 млн. лв.

Финансовият министър Владислав Горанов готви да заеме още 200 млн. лв. на пореден търг за ДЦК на 29 юли.

Финансовото министерство е пласирало цялото количество предложени за продажба държавни ценни книжа на стойност 200 млн. лв. на проведения в понеделник аукцион, съобщи Българска народна банка. Друго съобщение на БНБ показва, че за 29 юли е предвиден нов аукцион - за още 200 млн. лв.

През юни МФ предложи на вътрешния пазар ДЦК на обща стойност 400 млн. лв., но пласира само 300.6 млн. лв. Изненадващият ход, на фона на излишък в бюджета, който надхвърля 3 милиарда лева, бе обяснен с нуждата от пари за еднократно плащане по сделката за изтребителите Ф-16. Сделката вече бе ратифицирана от парламента в края на миналата седмица. С новите два аукциона реално поетият до момента нов дълг на страната за финансиране на сделката с покупката на 8-те американски изтребителя ще достигне 700 млн. лв.

На проведения в понеделник аукцион постигнатият средногодишен лихвен процент на новия заем е 1.52%, а до участие са били допуснати поръчки за общо 282.730 млн. лв. При предишния търг 10-годишните ДЦК бяха продадени при рекордно ниска средна доходност от 0.41%, а 20-годишните - при 1.60%.

Рокади.

"24 часа":

ГЕРБ сменя кметовете на Русе и Видин, вероятно и на Разград

Поне още трима от кметовете на областни градове, които са избрани с подкрепата на ГЕРБ, няма да бъдат издигнати отново от партията на Бойко Борисов, научи "24 часа".

В момента ГЕРБ имат 21 от 28-те кметове на областни градове.

Освен обявилия вече оттеглянето си Иван Тотев в Пловдив партията на Борисов ще снеме доверието си от кметовете на Русе Пламен Стоилов и на Видин инж. Огнян Ценков. Стоилов довършва втори мандат, Ценков е в края на първия.

На косъм бил и кметът на Разград д-р Валентин Василев, който е бивш областен управител и два пъти депутат от ГЕРБ. Преди да го разжалват окончателно, в централата обаче чакали реакцията на областната структура на ГЕРБ.

От партията не бързали, щели да направят внимателен подбор, за да се спрат на хора с авторитет, не само с професионални качества. Шанс имали и напълно непознати до момента в политиката лица. Тези кандидати са от любимите на лидера Бойко Борисов още откакто влезе в политиката като кмет на столицата през 2005 г. Тогава той заложи на нови хора и вкара като зам.-кмет в общината шефката на 73-о училище Йорданка Фандъкова.

Сега тя привършва трети мандат начело на София. Фандъкова и колегите ѝ от Бургас Димитър Николов, от Варна Иван Портних и от Стара Загора Живко Тодоров са сочени в партията като безспорните ѝ отличници в местната власт.

Номинация. 

"Дума":

Иван Гешев е номиниран за главен прокурор

Иван Гешев бе предложен за нов главен прокурор на днешното извънредно заседание на ВСС. Номинацията му бе издигната от 11 човека, сред които и сегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Реално това е цялата прокурорска колегия, което най-вероятно означава, че друга номинация няма да има.

Oт имeтo нa пpeдлoжитeлитe Дaниeлa Maшeвa мoтивиpa издигaнтo нa ĸaндидaтa ĸaтo oтгoвapящ нa изиcĸвaнияттa: виcoĸ eтичeн cтaндapт, виcoĸa пpoфecиoнaлнa ĸoмпeтeнтнocт, бoгaт пpaĸтичecĸи oпит, pъĸoвoдни aдминиcтpaтивни yмeния, изявeнa нeзaвиcимocт, вoля зa нaлaгaнe нa зaĸoннocттa.

Името на Гешев като наследник на Цацаров се спрягаше отдавна. В момента той ръководи Специализираната прокуратура и е зам.-главен прокурор. В последните месеци бе почти всеки ден пред медиите, за да разяснава акциите на спецпрокуратурата и да дава оценки на сегашното състоние на правосъдната ни система.

Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен прокурор на 15 юли. На първото заседание на ВСС не бе предложена нито една кандидатура. Седемгодишният мандат на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

В следващите 2 заседания на пленума ще бъдат издигани също кандидатури, а на 24 октомври трябва да бъде гласуването.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини