Съдия Мирослава Тодорова: "NE SE CHISTIII!!" е за сплашване като "Да се опраска"

Два дни след като изтекоха данните на 5 млн. български граждани и фирми Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) публикува декларация заедно с личните данни на наказателния съдия Мирослава Тодорова. Файлът с нейната декларация беше озаглавен "Мирослава Тодорова НЕ СЕ ЧИСТИИИИ!!!", изписано с латински букви.

"Това наименование звучи като код. Освен че оповести личните данни на мен и семейството ми, ИВСС не може да се справи с това и че няма капацитет да оперира с лични данни на съдебната власт", коментира Мирослава Тодорова в интервю за Би Ти Ви. Тя обясни, че никой от инспектората не се е обадил и не я е потърсил, за да разбере дали тя и семейството й са в опасност, след като личните им данни станаха публични.

След като бяха публикувани личните данни на съдия Тодорова, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска да бъде изслушан от Съдийската колегия на ВСС главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Тя да бъде поканена за тази цел на следващото заседание на Съдийската колегия на 23 юли, се казва в съобщение на Върховния касационен съд.

"Аз съм наказателен съдия. ИВСС, съзнавайки сериозността на нашето занимание, би следвало да се запита дали не поставя на риск един съдия", смята съдия Тодорова и сподели, че чисто човешки се притеснява за семейството си.

Това е като технология за насаждане на страх

"Но този код "Не се чисти" влиза в тенденцията на други кодове "Да се удари", "Да се опраска" или "Да не се опраска", смята Мирослава Тодорова. Тя припомни за тефтерчето на Филип Златанов, който бе записвал подобни инструкции и добави, че в него е имало заповед да се проверяват конкретни съдии при нарочни проверки.

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов бе осъден условно след акция на прокуратурата и ДАНС, при което бе открито тефтерчето му, в което имаше инициали на управляващи. Записките изчезнаха от колата на вещото лице, което трябваше да му направи експертиза.

"Това изглежда като новогор и като технология за насаждане на страх. Въпросът е дали моят пример става пример за назидание и сплашване. Ако съдията няма адекватна защита, какво да си мислят гражданите за себе си?", каза Тодорова.

Според нея най-важната тема, за която всички трябва да следят, е дали има достатъчна институционална гаранция за независимостта на съда. Ако няма такава, гражданите нямат нищо и са уязвими, каза Тодорова и добави, че тоова е ценност не само за съдиите.

Тя обясни, че всеки път, когато има посегателство към съдебната независимост, съдиите правят това, което могат - изпращат отворено писмо, което да достигне до широката общественост. "Не можем да отидем отвъд тази степен, защото има много строги правила, с които магистратите се съобразяват", заяви Тодорова.

Съдията коментира и конфликта си с бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанова, който бил породен от желанието да се сложи "ясна бариера срещу този ищах на изпълнителната власт да се овладее съда".

Живеем в цикли, измерими с това кой е главен прокурор

"Живеем от цикли, които се измерват от това кой е главен прокурор", заяви Тодорова, според която "досега назначението винаги е политическо, наблюдавайки историята на заемалите досега поста.

Според нея, трябва да има модел за носене на политическа отговорност, а всяка разумна държава, която "не е безнадеждно мафиотизирана" в такава ситуация трябва да направи ясен анализ на свършеното от предходния главен прокурор.

"От "Tи cи гo избpa!", през "ЦУMгeйт" дo сегaшнитe предпoлoжeния, чe нoвият щe e зaместник на стария. B нaчaлoтo нa мaй Cъюзът нa cъдиитe oтпpaви пиcмo дo Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC, ĸaтo oбъpнa вничaниe, чe двaмa пpeдceдaтeли нa cъдилищa cъoбщaвaт нeщo мнoгo тpeвoжнo – peшeниятa зa oтгoвopни избopи ce взeмaт нe oт BCC, a oт дpyг, ĸoйтo нeвидимo ce нaмecвa. Гoвopя зa изявлeниятa нa Meтoди Лaлoв и Beceлин Πeнгeзoв", обясни Тодорова.

"Cъюзът на съдиите в България нacтoявaшe cъвeтът дa извъpши пpoвepĸa и дa ĸaжe вяpнo ли e тoвa. Hищo нe ce cлyчи. Kaĸ мoжe дa ce пpиcтъпи ĸъм нoв избop бeз яcнoтa, чe г-н Πeeвcĸи или дpyги нe ce нaмecвaт?", подчерта Тодрова.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини