Следосвобожденско Хасково гостува в столицата

Днес от 18.00 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата ще бъде открита изложба живопис на хасковския художник Димитър Иванов-Лицо (1888-1953).

Събитието е организирано от Министерството на културата, Община Хасково и Художествена галерия – Хасково, от чийто фонд са творбите.

Димитър Иванов-Лицо е ярък представител на следосвобожденското поколение творци и интелектуалци, дали силен тласък на националната ни култура.

Лицо е първият хасковски художник след Освобождението, роден, живял и творил изцяло в родния си град Хасково. В неговите акварелни пейзажи, изпълнени в изключително трудната техника "а ла прима", критиката открива творец с голям талант и вдъхновение.

Нямал възможност да получи академично образование, Лицо се усъвършенства сам, постигайки завидни резултати в творбите си.

Личност с разностранни интереси, които включват археология, ботаника, библиотечно дело и мнoгo други сфери на науката, Димитър Иванoв-Лицо е творец, с когото би се гордял всеки град. За всичко това говорят и 22-те изложби, подредени от автора в различни градове (София, Пловдив, Букурещ и др.), изложби, разкриващи богатата душевност, големия талант и естетически усет на художника.

През 2008 г., по повод 120-годишнината от рождението на Димитър Иванов-Лицо, в центъра на Хасково е открит негов паметник. Идеята за създаването на паметника, както и финансирането, са на един от роднините на художника - Милко Ранчев, а изпълнители на проекта са хасковските скулптори Петър Панчев и Господин Тенев (на снимката).

Изложбата на Димитър Иванов-Лицо ще може да се види всеки ден от 10.00 до 19.00 ч. до 18 юни в галерия "Средец" на бул. "Ал. Стамболийски" № 17.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини