Мнозина на морския бряг се готвят да посрещнат Джулая

На морския бряг и тази година традиционно започна посрещането на Джулай морнинг - първото утро на юли. Традицията повелява - посрещането на изгрева започва със залеза. Тази година слънцето залезе в 21.08 часа, а в първото утро на юли ще изгрее в 5.52 часа. Стотици хора вече са на морския бряг готови да посрещнат там утрото.

Празникът носи името на известната песен на „Юрая Хийп" от 1971 година, July Morning и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим. Джулая е уникално изживяване, което започва със залеза на слънцето предния ден и разходката по пътя към плажа. Много млади хора от различни краища на страната избират да посрещнат изгрева по българското Черноморие, пеейки песни на Бийтълс, Пинк Флойд, Ролинг Стоунс и други легендарни групи от това време. Празникът, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век, съществува и днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира. При основаването си, Джулай Морнинг е бил повод младите да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и да протестират срещу управлението на страната нелегално. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях. Сега на плажа се събират в пъти повече хора, но оригиналната идея е отдавна забравена.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата на които се чества вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгрева може да бъде посрещнат на всяка тераса с изглед на изток.

Тази година бургазлии ще имат възможността да чуят на живо едноименната песен, дала живот на празника на свободния дух в изпълнение на нейния автор Кен Хенсли. Роклегендата и композитор на най-популярните парчета на „Юрая хийп" пристига специално в Бургас за да вземе участие в посрещането на първото юлско утро. Хенсли ще изпее култовата песен заедно с група „Сънрайз" на 30 юни от 22.00 часа на Централния бургаски плаж.

Преди година Хенсли отново посрещна утрото в България. Тогава по покана на кмета на Каварна Цонко Цонков той пя на брега на Камен бряг.

Началото на бургаския Джулай ще бъде поставено с уникално шоу от барабани, танци и огньове. За това ще се погрижат Елица и Стунджи, балет „Дюн" и холандското балетно дуо „Танцуващи сърца". След изпълнението на Кен Хенсли и „Сънрайз" за купона по посрещане изгрева на юлското слънце ще се погрижат бургаските рок-групи „Г.Р.А.С.", „FOUR", „Vrani Volosa", „The Revenge Project", „Стокхолм" и „Clan Bang". Изгревът ще бъде посрещнат с изпълнение на сборна формация на песента, дала име на празника.

Традицията да се посреща изгревът на слънцето на първи юли се е запазила до днешни дни само в България.
Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини