Пиратските партии, по света и у нас

Представител на шведската пиратска партия успя да влезе в Европарламента тази пролет. Със 7.1 процента спечелени гласове. Това е феноменален успех за движението и идеята, около която се обединяват членовете и симпатизантите му.

Така наречените пиратски партии са формирани от хора, които се борят за свободно ползване на филми, музики и др. от Интернет. Формациите се създадоха в държави, където законодателството строго преследва тегленето на файлове от интернет като нарушение на авторските права. Става дума за торент порталите, естествено. Те осигуряват връзката между потребителите, които един от друг копират филми, музика и други. Успехът на шведската пиратската партия бе провокиран от присъдата на собствениците на сайта "Пайрът бей" за по една година затвор. Неговите създадели бяха привлечени под отговорност след влизането в сила на нов закон в Швеция, който дава на организациите за защита на интелектуалната собственост правото да изискват от интернет доставичиците личните данни за техните клиенти. Законът визира IP адресите на нарушителите в мрежата, които нелегално теглят музика, филми и софтуер.

Въпреки че в България музика и филми се разпространяват по интернет, пиратска партия няма. Макар че във форума на българската секция на Пиратския интернационал потребител е пуснал линк към официален сайт на Българска пиратска партия http://pirate-bg.2009.tk/, който е в процес на изграждане.

Според сайта e-vestnik. bg движение на еднооките у нас трудно ще се учреди. Не защото няма привърженици на тази дейност, а защото няма сериозна съпротива срещу пиратството. Потребителите ще скочат веднага, ако някой затвори например торент сайта „Замунда”.

В България властите извършиха няколко проверки на торент сайтове. Според адвокат Боян Новански технологиите са изпреварили българското законодателство. Негов клиент бе собственикът на торент - тракера arena.bg Елиян Гешев, който беше задържан за 72-часа заради разпространение на филми в нарушение на Закона за авторското право. Тогава полицията обискира апартаментите на шест младежи и взе компютрите им. Твърдеше се, че Новански им е помогнал да качат в интернет филми, за чиито авторски права претендира друга фирма.

В интервю за сайта адвокатът казва:" В обвинението се цитираше раздел седеми от Наказателния кодекс, който е създаден през 1995 година. Тогава законодателят изобщо не е имал предвид днешната ситуация, а стотиците фабрики за пиратски дискове, които после се превърнаха във фабрики за пиратски DVD-та. Целта е била да се прекрати порочната практика сред вносителите на авторски права- да се купуват лицензи за разпространение на 50 диска, а да се правят и продават още 5 000 диска "под масата". Така, както е формулиран, член 172 А от Наказателния кодекс, по който се преследват деца-потребители на торенти, изобщо не е съотносим към днешната ситуация. От друга страна не е нормално 700-800 хиляди деца, които ползват торенти да бъдат обвинени като престъпници, обяснява Боян Новански. Според него разделът и членът от Наказателния кодекс не отговаря на съвременните отношения и обществото се нуждае от спешна законодателна промяна.

Явлението пиратски партии проследява музикалният журналист Владимир Гаджев. Спред него шеметният им успех предизвестява още срещата на пиратските партии във Виена през юни 2007 година, на която се обсъжда бъдещето на движението. В срещата взеха участие официално регистрираните пиратски партии на Испания, Австрия, Германия и Полша, както и подготвящите се за включване в легитимния политически живот подобни формации от САЩ, Франция, Аржентина, Финландия и Австралия. Допълнително в Международната пиратска общност се проведоха дискусии за формиране на партии в Холандия, Чили, Бразилия, Канада, Швейцария, Нова Зеландия, Сърбия, Румъния и Ирландия, дори и в Перу, пише e-vestnik.bg.

Година по-рано основните цели са обявени на сайта на създадтеля на шведската пиратска партия Рикард Фалвинг. Правни реформи, които да зачитат интелектуалната собственост, патентите и закрила на продукциите, подкрепа за частните права при ползването на Интернет, прокламират от движението. Само за няколко месеца партията направи сериозен пробив в обществото и успя да привлече за общи акции членове на други формации. Така на 3 юни 2006 г. имаше „пиратска демонстрация” в Стокхолм и Гьотеборг, подкрепена от младежките секции на партиите „Либерална младеж” на Швеция, „Зелената младеж” и „Младите леви”. Неудачната остра критика на министъра на правосъдието Томас Бодстрьом привлече вниманието на медиите и историята получи международен отзвук. Част от призивите на Пиратската партия се възприеха и от други партии в Швеция. Така например Умерената партия и Лявата партия промениха своя възглед за безплатния даунлод. Включи се и групата от сериозни издатели Intеrnational Data Group, а към нея се присъединиха и политическите наблюдатели на най-големия сутрешен вестник Dagens Nyheter. Тогава правосъдния министър даде заден ход и анонсира готовността си за преговори и ревизия на закона от 2005 г., който прави незаконен сваления от мрежата материал, обяснява в сайта Гаджев.

По същото време Националното събрание на Франция отхвърли антипиратския закон, седмица по-рано одобрен от Сената. Подкрепен от президента Саркози, този закон включваше формулата “три нарушения и си аут”. Което означава, че потребителите на нелегален обмен на файлове получават две предупреждения, след което достъпът им до Интернет се прекъсва. Подобна мярка, но без рестриктивни последици, бе приложена пробно в Англия и Ирландия за няколко месеца. И бе отхвърлена в Германия и Нова Зеландия. През май 2009 г. Европейският парламент отхвърли опитите на страните от ЕС да ограничават незаконното копиране на музика и филми от интернет. Според съобщенията това решение беше взето с 407 гласа “против” срещу 57 “за”.

Словашки и чешки привърженици на свободното теглене от световната мрежа също обмислят създаване на свои партии. Чешката пиратска партия подаде молба за регистрация през май и възнамерява да се яви на предсрочните парламентарни избори през октомври.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини