ГЕРБ готви пълна промяна за НЗОК

Махат клиничните пътеки и лимитите, уволняват шефове на болници с дългове

Пълна реорганизация на НЗОК “обеща” зам.-председателят на 41-вото НС и шеф на Здравната комисия Лъчезар Иванов. Според него само така Касата щяла да започне действително да заплаща услуги и да извършва дейността, за която е била създадена – да разплаща услуги, а не да прави политика.

В сутрешния блок на Нова телевизия Иванов се закани и на старото ръководство. Той напомни, че в съда вече се обжалва конкурса за шеф на Здравната каса, който бе спечелен от Румяна Тодорова – досегашен директор на НЗОК и сестра на червената евродепутатка Илияна Йотова. Ако съдът не уважи аргументите им, герберите ще пристъпят към законодателна промяна за ръководството и структурата на НЗОК. “Няма да има юридическа пречка в ръководството да има хора, които ще се грижат за здравето на хората”, заяви Лъчезар Иванов. Той обаче допълни, че политическа метла нямало да има, щели да се назначават “хора с доказан професионализъм”.

Както “Всеки ден” съобщи от началото на август в 16 регионални здравни каси бяха назначени нови шефове и те подхванаха 3-годишни мандати. В 12 от тях като кандидати на обявените конкурси са се явили само предишните им директори. В още две РЗОК въпреки другите кандидатури, пак са спечелили старите шефове. Нови лица има само във Видин и в Сливен.

От ГЕРБ готвели и мащабна реформа в болничния сектор. Една от предвидените големи промени е премахването на клиничните пътеки. Те ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. Сега лечението на пациентите по клинични пътеки излизало неефективно. Наложените през 2008 г. лимити за болниците, оспорвани сега от омбудсмана, също ще бъдат премахнати.

Болниците за активно лечение ще бъдат преобразувани в болници за продължаващо лечение, за долекуване и в хосписи и намалени за сметка на създаването на модерни медицински центрове, в които ще се извършват по-сложни процедури, ще се предлага високо качество на здравната услуга, ще бъдат снабдени с модерна техника, а в тях ще работят висококачествени специалисти. Предвижда се създаване на независим Акредитационен съвет, който ще преобразува болниците. Освен лекари и здравни специалисти, в него ще влизат и клиентски организации.

Махат ръководствата на болници натрупали дълговете, стана ясно от думите на Лъчезар Иванов. Като пример за особено лошо управление той даде Университетската болница в Пловдив “Свети Георги”, където били натрупани 38 млн. лв. дългове. Преди дни директорът й – д-р Илия Баташки, бе уволнен. Той самият обясни снемането от поста си с политически мотиви – бил мажоритарен кандидат на “Коалиция за България”. Според Иванов обаче за големите дългове, натрупани от няколко болници в страната, има друго обяснение – налице било отклоняване от средства за здравеопазване към партийни каси. Част от дълговете на болниците са пари, с които са се пълнили касите на политическите партии, твърди депутатът. Когато пари от излишъка били насочване към сектора, те били изливани в болниците, управлявани от представители на управляващите политически партии.

Лъчезар Иванов обвини в злоупотреби бившия зам.-министър на здравеопазването и председател на УС на НЗОК д-р Емил Райнов. По негово време Касата се превърна в частен придатък към МЗ, нарушено бе договорното начало, имаше злоупотреби с лекарствените средства и търговете за тях, твърди д-р Иванов. “Нормално ли е в България да няма регистър на онкоболните?”, попита той. По думите му не могат да се правят конкурси за лекарства и да се планират средства, при условие че не се знае колко точно хора ще бъдат лекувани.

„За обществото трябва да стане ясно, че българинът се нуждае от висококачествена медицинска услуга, която да може да гарантира лечение на всеки гражданин”, каза още Лъчезар Иванов. “Няма да има политически метли – всички сме еднакви пред страданието”, патетично обобщи целите си единственият гербер с парламентарен опит.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини