Мона Лиза проговори

В продължение на векове Мона Лиза на Леонардо Давинчи наблюдаваше мълчаливо и със загадъчна усмивка хората, които й се възхищаваха. Сега тя вече разговаря с тях - на китайски.

Цифровата интерактивна версия на легендарното платно от XVI век е една от 60-те високотехнологични репродукции на класически и древни произведения на изкуството, взели участие в изложението World Classic Interactive Arts Exhibition в Пекин.

Идеята да се вдъхне нов живот на известните творби принадлежи на южнокорейска галерия. Подготовката на изложбата е продължила две години. "За първи път 3D, холограмни технологии и технологии за разпознаване на реч се обединяват в едно изложение", - казват организаторите.

Подобно на оригиналната Джоконда от Лувъра, нейното цифрово копие привлича тълпи посетители, които я молят да им разкаже за живота си. И тя охотно го прави.

Тайната вечеря на Леонардо е още една картина, оживена от специалистите. В репродукцията Исус разговаря с апостолите. На изложението са представени и реплики на антични статуи. Гръцки и римски богини заемат изящни пози и говорят за своята красота и добродетели.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини