Френски жандармеристи поставят маркировка на румънски и български роми

Френският министър по имиграцията Ерик Бесон разкритикува членовете на жандармерийско подразделение, които маркирали с печати група от сто румънски и български роми, изградили катун между Ормой Вилаб, пише днешният румънски вестник „Евениментул зилей”, който се позовава на „Либерасион”.

Жандармеристите маркирали ромите, за да не проверят два пъти един и същи човек. По решение на властите ромите били принудени да оставят катуна и да напуснат мястото, на което живеят незаконно.

„Това е добър начин за работа, най-простият и бърз начин. Той не може да се сравни с номерата, давани от евреите през Втората световна война, тъй като всъщност не става въпрос за доживотна маркировка, а за знак, който може да се измие с вода”, обясниха източници от жандармерията.

Френският министър Ерик Бескон изрази възмущението си от използването на подобни прийоми за маркиране на чужденците. Един от маркираните роми протестира срещу действията на власти, заявявайки: „Ние не сме говеда”.

Член на асоциацията „Солидарност с румънските семейства” Ив Буйе заяви, че действията на жандармеристите са му напомнили за Втората световна война и че това не е начин, по който трябва да се третира едно човешко същество.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини