Турция вдига ограниченията за български шофьори

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм е уверил българския си колега по време на разговор в рамките на 10-ия международен форум на транспорта, че в най-скоро време турската страна ще вдигне временните ограничения за многократните разрешителни за българските превозвачи.
В интревю за БНР министър Цветков заяви, че Бинали Йълдъръм е уверил, че ще нареди незабавно да бъде отменен настоящият режим с ограниченията. Разисквали са и въпроса за допълнителни разрешителни за двустранни превози за Турция от режима "празен – пълен".
 
Очаква се благоприятно решение и по този въпрос. Договорено е в най-скоро време да бъде ратифицирана спогодба за обща гранична ж.п. гара на пункта Капитан Андреево - Капъкуле, при което ще се скъси значително времето за обработка на документите и при преминаването на ж.п. композициите на границата.
 
Другата новина е, че в средата на октомври ще се свика българско-турска смесена работна комисия по транспорта и съобщенията, която нашият министър отбеляза, че не е заседавала от 2004-а г. насам. В най-скоро време ще се уточни, в коя от двете столици да се проведе срещата на експертно ниво, след което ще има втора среща на ниво министри. Разбрали са се да се увеличава сътрудничеството и в морския транспорт, по-специално за фериботните връзки, както и в други съмвестни проекти за инфраструктура и във въздушния транспорт. Турската страна е предложила работната група да обсъжда и въпроси за информационните технологии. Обменили са мнения и за основните транспортни коридори и възли по железопътната и автомобилна мрежа, с цел да бъдат развити комплексно и в синхрон системите на двете страни.
 
Турският министър е изразил специално задоволство от модернизацията и електрификацията на ж.п. линията Пловдив-Свиленград.
 
В заключение Александър Цветков каза: "Оптимист съм за бъдещето ни сътрудничество. Поставихме началото на едни топли и добри взаимоотношения, надявам се в този дух да разрешим проблемите, които съществуват между двете страни".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини