Точат се банкови сметки през нета, алармира МВР

Стотици хиляди левове са откраднати от банкови сметки на българи през последните години показват данните на МВР.

Не може да се даде точна статистика колко са случаите, колко са сайтовете и какви суми са източени, тъй като редица от потърпевшите или не са се усетили, че им се крадат парите, или не са подали сигнал в полицията, съобщава БНР.

Специалистите от службата за борба с организираната престъпност в МВР съветват да се внимава изключително много при пазаруването или трансферирането на пари в интернет.

От МВР обясняват, че съществуват няколко основни начина банкова сметка да бъде източена.

Един от най-популярните е чрез т.нар фишинг. Използва се специална компютърна програма, която генерира произволни email адреси. Най-често в текста им се упоменава, че има проблем с акаунта на даден потребител до банковата му сметка през интернет или до профила му в сайт за пазаруване. Жертвата бива приканена да изпрати отговор на полученото писмо, в който да напише потребителското име и паролата си.

Експертите съветват да не се отварят писма от непознат подател или много внимателно да се чете кой ги изпраща.

Друг начин за източване на пари е чрез т.нар фарминг. При този метод се използват фалшиви уеб сайтове, но не се изпращат писма. По този начин се пренасочва трафика от определен уеб сайт към друг, който е негово копие и има за цел кражба на лична информация.

Още по-нов хит в този тип кражба е заразяването на компютъра с вирус, популярно известен като троянски кон и неговите разновидности. С него престъпникът получава пълен достъп до всички данни от компютъра на жертвата, в т.ч. и банкови сертификати. След като крадецът се сдобие с данните на жертвата източването на сметката вече е лесно.

Препоръчва се използавнето на легални антивирусни програми, чиято поддръжка на година е около 40 лева.
Друг сигурен начин е универсалният електронен подпис или т. нар. виртуалната кредитна карта.

 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини