Американски учени направиха стъпка към ядрения синтез

Американски учени са успели да постигнат безпрецедентно ниво на енергия с помощта на няколко лазера. Това е ключов етап към термоядрен синтез, обявиха представители на Националното управление по ядрена сигурност към министерството на енергетиката на САЩ, цитирани от АФП.

Ядрените физици за пръв път пресекли границата от един мегаджаул при температура, по-висока от 111 милиона градуса по Целзий.

Те концентрирали 192 мощни лазерни лъча в цилиндър, не по-голям от молив. Тръбата била пълна с деутерий и тритий, два естествени леки изотопа на водорода. Температурата била достигната за няколко милиардни от секундата и е 30 пъти по-висока от тези, получавани досега от всяка друга група лазери в света.

"Пресичането на бариерата на мегаджаула ни доближава до предизвикването на ядрения синтез и показва огромния потенциал на едно от най-големите научно-технически предизвикателства на нашето време", заяви директорът на управлението Томас Д`Агостино.

В природата ядрен синтез протича в Слънцето и в повечето звезди. Ако сливането на леки ядра като деутерия и трития бъде овладяно на Земята, учените ще могат да разполагат с почти неограничени запаси от енергия.

Въпреки че от 50-те години на 20-и век в целия свят се извършват изследвания за постигане на управляем ядрен синтез, досега не се е стигнало до промишлено приложение на ядрения синтез за производство на енергия.

Ядрената енергия може да бъде освободена по два начина. Единият е като се разбиват тежките атомни ядра при ядреното делене, а другият е като се сливат извънредно леки ядра, което е ядреният синтез, пояснява АФП.

Ядреното делене се контролира отдавна, за да се произвежда електричество, но при ядрения синтез това още не е възможно. Реакцията е трудна за постигане, защото трябва да се предизвика сливане на две атомни ядра, които се стремят да се отблъскват, обяснява агенцията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини