20 хиляди шофьорски книжки се продават у нас годишно

Годишно у нас се продават между 15 – 20 хиляди шофьорски книжки, като една книжка струва не по-малко от 300 лева. Това обяви министърът на транспорта Александър Цветков пред бТВ. “Досега за никого не беше тайна, че изпитите за шофьорска книжка можеше да се вземат по лесния начин”, коментира Цветков.

По думите на министъра, със започнатите през миналото лято промени в методиката на работа черния пазар на книжки се спира. Според него в много от учебните центрове е имало “топла” връзка между изпитващи и преподаватели, тъй като няма изпитващ, който да не е бил преподавател. Това, по думите му, предоставя идеални условия за корупция.

Цветков обясни, че е достатъчно курсистът да даде сигнал, че желае да му се посредничи – нещо, което е изключително лесно и трудно доказуемо. Нормативната уредба дава широки предпоставки за корупция, заяви министърът. “Ние не сме измислили топлата вода”, каза Цветков и допълни, че има европейски модели, които гарантират честност при провеждането на шофьорските изпити.

Изпита с листовки вече ще бъде анонимен, както са например кандидат-студентските изпити, обясни той. А т.нар. кормуване пък ще става под наблюдението на видеокамера. Транспортният министър заяви, че това няма да оскъпява шофьорските курсове, тъй като всеки служител на “Автомобилна администрация”, които провежда изпита, ще носи със себе си камера и ще я монтира в автомобила непосредствено преди изпита. Записите от камерите ще се съхраняват и проверяват във времето като по този повод се създава вътрешно звено за контрол в администрацията, което ще се занимава именно с тези записи, поясни министърът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини