Възможен е лек и постепенен спад на лихвите по заемите

Може да се очаква лек и постепенен спад на лихвите по заемите, ако икономическата ситуация се подобри и хората покажат, че могат да обслужват заемите си.

Това заяви Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредитцентър, предаде КРОСС.

Той допусна, че е възможно и намаляване на лихвите по вече отпуснати заеми при условие, че новоотпуснатите кредити поевтинеят.

Тошев препоръча хората внимателно да преценяват, преди да изтеглят заем, дали ще могат да го обслужват. Той добави, че това се отнася и за потребителските заеми, които също могат да се превърнат във финансово бреме за хората.

"Всички участници на пазара са много предпазливи. Това са отнася както за банките, така и хората, които искат да изтеглят заем. Повечето клиенти внимателно преценяват дали могат да обслужват заема без затруднения, консултират се с повече специалисти и едва когато са уверени, че пред тях рисковете са минимални или няма рискове, тогава се решават на такава стъпка.

Банките стават леко по-либерални от това, което бяхме свидетели като поведение през 2009 година. Естествено остава изискването да имате стабилни официални доходи и 6 месеца да не сте си сменяли работата си. Важно е и да нямате голяма кредитна задлъжнялост. Това е в полза на клиентите, защото ги предпазва да не правят грешни стъпки, защото за съжаление в тази криза видяхме, че доста хора са надценили възможностите си преди кризата", заяви още Тошев.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини