Кърваво Кунг фу на държавното в Димитровград

На ожесточени схватки с кървави изходи станаха свидетели зрителите в димитровградската зала „Младост”.Там се провежда държавното първенство по У Шу. Това е събирателно понятие за всички видове китайски бойни изкуства. Макар и не съвсем вярно, У шу-то за мнозинството не китайци е равносилно на популярното от филмите Кунг Фу. Всъщност Кунг фу-то е вид достигнато майсторство в китайско бойно изкуство.

Тънкостите не вълнуваха стотиците зрители, които се нагледаха на як бой при абсолютно пълен контакт между състезателите. При така наречената Санда са забранени лакетните и коленните удари, но можеш да удряш противника на воля, с единствено изключение- зад тила. Претенденти за медалите бяха много местни бойци, допълнително надъхвани от залата. Този хъс доведе до няколко инцидента/виж снимка 1/. След няколко неудачи, Димитровград все пак излъчи своя шампион-Денислав Михайлов в категория до 70 кг.

Някои от специалистите обаче, оприличиха Санда-та на кикбокс а не У ШУ. Европейската вицешампионка по Тай Чи и рефер на турнира Мария Неделчева иронично подхвърли че всеки един от традиционните бойни майстори на У ШУ-то, дори и жени, ще побърка на татамито пишман каратистите.

Денислав Михайлов-ляво

Санда-та разрешава и хвърлянията

Класиката на китайските бойни стилове бе развита на двете съседни татамита. Демонстрация на бой с мечове, тояги, дълги оръжия и вътрешно енергийни техники бяха оценявани от съдии по шестобалната система. Това са техниките които сте гледали във филмите за манастира Шао лин, популярно обясни стиловете Мария Неделчева. Те са еднакво приложими и за мъже и за жени.

Класическо У Шу, с мечове...
.....и с копия

За разлика от предишни първенства, този път участието на първенството бе доста скромно-8 клуба от страната с около 130 бойци.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини