Даровити деца от Димитровград: Хубаво е да дават пари

Мариела Драголова не повярва, че е сред степендиантите тази година

Седмокласниците Мариела Драголова и Иван Димитров от димитровградското ПМГ "Ив.Вазов" са двама от учениците, които тази година ще получат стипендии по общинската програма за закрила на деца с изявени дарби. Програмата и стипендиите бяха гласувани на сесия на Общинския съвет преди седмица, а реално ще са факт 14 дни след приемането на решението. За втора поредна година учениците от различни димитровградски училища се стимулират финансово заради високите си резултати в състезания и конкурси. За това, че са стипендианти Мариела и Иван научиха от Dimitrovgrad.bgvesti.net и искренно се зарадваха. Мариела ще получи еднократна помощ от 100 лв., а Иван два месеца ще бъде подпомаган със 120 лв. Математиката е сферата на изява на двамата възпитаници на гимназията. Мариела е класирана на второ място на Областния кръг на олимпиадата по матератика през миналага година. През 2008-а е заела второ място и в математическия турнир "Черноризец Храбър". Сподели, че и по български език не се справя лошо. За това говори второто място на Областния кръг на олимпиадата по бълг.език, отново през миналата година. Засега 14-годишното момиче не знае с какво би искала да се занимава в бъдеще. В момента я вълнуват изпитите след 7-ми клас, Мариела иска да продължи образованието си в ПМГ "Ив.Вазов.

Иван Димитров почти винаги побеждава в математически състезания и турнири

Иван Димитров също не крие любовта си към точните науки. Победител е в математическия турнир "Иван Салабашев" през 2009-а година, класиран е на първо място в Областния кръг на олимпиадата по математика също през миналата година. Отново първи става и на математическия турнир в Кърджали през 2009-а. Споделя, че е хубаво да се дават такива стипендии на децата, които искат да се развиват. Все пак света, в който живеем е материален, допълват и двамата ученици. Общо 8 даровити деца от димитровградската гимназия ще получат стипендии тази година, сред тях са близнаците Янислав и Габриел Георгиеви многократни победители в състезанията по скокове на батут.

Сред децата с парични стимули по програмата тази година са Мартин Дафинов от СОУ "В.Левски", Джанан Ахмед от Езикова гимназия "Ив.Богоров", Елис Ахмед от ОУ "А.Константинов". От СОУ "Л.Каравелов" стипенция заради спортните си успехи ще получи Хабибе Раиф, а Марио Илиев от същото училище е стимулиран заради успехите си в областта на математиката.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини