Пътят на коприната мина и през Димитровград

Изложбата на регионалния исторически музей в Хасково под надслов "Девет товара коприва и още девет - везани" бе представена снощи и пред димитровградска публика в Историческия музей. Това е седмото гостуване на експозицията, като преди това тя е била показвана в Националния етнографски музей, Пловдивския ентографски музей, в Габрово, Перник, Свиленград и Хасково, разказа един от авторите на уникалната изложба Магда Милчева. Бубарството е занятие, с което се е занимавало почти всяко семейство в хасковския край, затова и материалите са събирани от всички селища в региона. Изложбата представя колекция от коприна под формата на платове, ризи, рокли, елеци, покривки, шалове, голяма част са ръчно тъкани, друга са произведени във фабрики през ХIХ и началото на ХХ век.

Етнографите от хасковския музей разказаха още, че вероятно това е най-богатата музейна колекция на коприна в цяла България. Уникална я прави и факта, че повечето от тъканите платна и ризи имат финни шевици, изработени на ръка с много търпение.

Бубарството е било част от поминъка на хасковския край

Повечето от представените експонати са в естествения цвят на пашкулите, но има и фабрични платна и покривки от началото на ХХ век, оцветени в розово. Изложбата ще остане в димитровградския музей до 10 август, казаха организаторите.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини