Ремонтират емблематичната Водна кула в Димитровград

Един от символите на Димитровград - водонапорната кула в момента се ремонтира, съобщи за Dimitrovgrad.bgvesti.net зам.кмета на Димитровград Красимир Минев. Той обаче уточни, че това не е инициатива на общината, а на предприятието за експлоатация на железопътната инфраструктура с клон в Пловдив. Водонапорната кула е собственост на БДЖ, каза още Минев и допълни, че до момента няма отговор на искането на общината да й бъде прехвърлена безвъзмезно собствеността върху водната кула. Местната администрация е изпратила уведомително писмо до БДЖ за лошото състояние на съоражението преди месеци, железопътната компания е проучила въпроса и след проведен търг, тази седмица ремонта е започнал. Външните стени на кулата ще бъдат почистени и боядисани наново, сменят се керемидите на покрива и улуците.

Висящ остава и въпросът дали надлеза заедно с Водната кула ще се събарят при строежа на високоскоростната ЖП отсечка до Свиленград. По думите на зам.кмета Минев, докато окончателния проект за рекострукцията на линията Пловдив - Свиленград не бъде факт, не може да се каже със сигурност какво ще се руши и какво ще остава.

Работници на строителната фирма - изпълнител днес шпакловаха стените на кулата
Старите улуци са свалени, новите керемиди чакат да бъдат сложени

Водонапорната кула е изградена малко след пускането на Баронхиршовата железница през 1873 година по-късно става един от първите символи на новостроящия се Димитровград.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини