Слънчево цунами се движи към Земята

СН.: NASA, LASCO C2 image

Слънчево цунами се движи към Земята. То се образувало преди няколко дни при мощно изригване на повърхността на Слънцето.

Според изчисленията на НАСА, цитирани от БНТ, предстои потоци от свръхзаредени газови частици да се сблъскат с магнитното поле на Земята.

Слънцето се оживи след период на относителна апатия. Резултатът от последното му изригване е гигантска вълна от свръхзаредени газови частици. Така нареченото цунами е преминало над повърхността на звездата.

Сателитите на НАСА първо засекли изригването, а после и възникването на гигантско слънчево петно с размерите на Земята. Според астрономите двата процеса са взаимно свързани. И те са причината за образуване на така нареченото цунами. То се е издигнало много бързо над Слънцето, насочило се е към нашата планета с кръгови движения и се очаква да достигне до нея в близките часове.
 
Слънчевото цунами едва ли ще се има сериозни въздействия върху Земята.
От НАСА, обаче, предупредиха, че то може да наруши работата на сателитите и да предизвика срив в комуникационните системи. Със сигурност ще бъде наблюдавано и красиво явление при сблъсъка на частиците със земното магнитно поле - сияния край полюсите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини