Палеоантрополог откри Едемската градина

Пинакъл Пойнт, Сн. :http://www.pinnaclepoint.co.zа

Палеоантропологът от Университета на Аризона Къртис Марин (Curtis Marean) публикува работа, в която прави извод, че преди около 164 хил. години на Земята са останали едва няколкостотин представители на вида Homo sapiens. Те са живеели на ограничена територия на южното крайбрежие на Африка. В интервю за британския The Daily Mail Марин нарича изследвания от него район "Едемска градина", откъдето е произлязло цялото съвременно човечество.

Експедицията на Къртис Марин изследовала пещерите в Пинакъл Пойнт в района на южноафриканския град Мосел Бей. Учените се натъкнали на следи от предиваването на сравнително голяма човеша общност, като най-старите находки била на около 164 хил. години.

Преди 195 хил. години Земята била обхваната от поредния ледников период, който продължил допреди 123 хил. годи.  Според Марин през този период голямата част от планетата била непригодна за хората, както и за много биологични видове. На южното крайбрежие на Африка се образувала уникална природна зона с по-мек климат и изобилие от подходяща за хората храна - растения и морски продукти.

Марин смята също така, че много от присъщите на хората умения са придобити от Homo sapiens именно през този кризисен период, например паленето на огън, и това е осигурило оцеляването малката популация в Южна Африка.

Твърденията на Марин са оспорени веднага от негови колеги. Така или иначе, според общеприетата теория, базирана на генетични изследвания, независимо от една или няколко популации произхождат съвременните хора,  те за живели само в Африка.

Библейската Райска градина

Едемската градина била рай на земята, даден от Бог, за Адам и Ева, където първите хора живеели невинно в идеален мир и хармония. Вярва се, че името Едем произлиза от староеврейски и означава “наслада”. От незапомнени времена Едеmските градини символизират мечтата за естествен, мирен и хармоничен живот, далеч от грижите, робския труд, бедността и потисничеството. Въпросът дали Едемските градини са съществували някога е спорен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини