Съдят България в Страсбург за стажа на 122 000 изселници

Шукри Сюлейман

Дело срещу  България завежда в Европейския съд по правата на човека в Страсбург  крумовградчанинът Шукри Сюлейман, който сега живее в Турция. Той настоява страната ни  да му изплати внасяните в продължение на 15 г. от  трудовия му стаж осигуровки. Шукри Сюлейман посочва в иска си същото да се направи и с 122 000 наши изселници в южната ни съседка. С парите, получени от България за положения труд тук, те ще могат да си откупят в Турция години за пенсия и да се пенсионират.

Шукри Сюлейман води съдебна битка от  година. Първоначално е отправил искане до НОИ да му се изплатят направените осигуровки по времето на социализма. От  кърджалийския офис му отговарят, че няма закон, по който да го направят. Той завежда дело в Окръжния съд. Решението на магистратите потвърждава становището на НОИ. Такова е мнението и на Върховния съд.

Шукри Сюлейман се позовава на препоръчителното становище на Парламентарната асамблея на съвета на Европа. Според него България и Турция трябва да започнат преговори за решаване на въпроса със стажовете на изселниците, натрупани в България в годините на тоталитаризма.

Делото, което Шукри Сюлейман подхваща, е част от усилията на неправителствената организация BAHAD да дава гласност на проблема. Сдружението е създадено в Бурса от бивши политзатворници и лагеристи от Белене , репресирани по време на т.нар.Възродителен процес.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини