Самочувствието и сексът са взаимосвързани

Ниската самооценка е източник на много житейски проблеми. Най-голямо влияние обаче тя оказва върху личните отношения и секса. Колкото по-адекватна е самооценката на човек, толкова по-адекватен ще е той в личния си живот, включително секса.

Как да повишим самооценката си?
Като начало, проверете самооценката си в настоящия момент. Отговорете с “да” или “не” на следващите въпроси:
- Занимавала ли сте някога със секс, само защото сте се страхувала партньорът ви да не ви сметне за студена или комплексирана, ако откажете?
- Мислила ли сте някога, че ако правите секс с някой, то той ще започне да ви харесва повече?
- Правила ли сте секс, само за да впечатлите познатите си?
- Поддържала ли сте отношения с мъж, който не се е държал особено добре с вас, само защото сте си мислила, че няма да намерите по-добър или сте се страхувала да не останете сама?

Дори и само на един от тези въпроси да сте отговорила с “да”, това с голяма вероятност означава, че имате занижена самооценка. Ако случаят е такъв, то би било добре незабавно да предприемете съответни действия. В противен случай се излагате на основната опасност от ниската самооценка в интимния живот: чувствайки се самотна или непривлекателна, не можете да кажете “не”, дори вътрешно да сте сигурна, че точно това трябва да направите. В резултат, може да ви се налага да удовлетворявате сексуалните нужди на някого, дори когато изобщо не желаете да го правите. 

Преди да преминете към активни действия, е необходимо да разберете какво означава “адекватна” самооценка. Адекватната самооценка не означава да сте самовлюбена и прекалено самоуверена. Наличието на адекватна самооценка означава, че за това, да мислите положително за себе си, не се нуждаете от потвърждение от страна на други хора. Такава самооценка предполага също, че вие умеете да настройвате себе си позитивно – при необходимост да успявате да повишите настроението си, като си кажете, че сте страхотна жена и искрено вярвате в това. 

За да успеете да повишите самооценката си, е необходимо да откриете причината, поради която не сте достатъчно уверена в себе си. Ако смятате, че не сте привлекателна, то причината за това може да е, че постоянно се сравнявате с други – моделите от лъскавите списания, колежките, жените, които срещате на улицата и пр.
Първо трябва да престанете да вършите това и да повярвате, че всеки човек е уникален и има собствените си достойнства. След това трябва да откриете вашата уникалност и да започнете да се опитвате да я проявявате максимално. 
Ако причината за ниската ви самооценка е в това, че се чувствате самотна, вместо да се хващате като “удавник за сламка” за всяка отворила се възможност за отношения с мъж, се заемете с изграждането на контакти. Започнете да общувате по-интензивно с приятели, познати, роднини. Това ще ви помогне да престанете да се чувствате като никому ненужна самотница.

При повишаването на самооценката особено важно е да “настроите” правилно себе си в сексуалните отношения. Трябва да свикнете с мисълта, че основното – това са вашите чувства и желания. Ако попаднете в ситуация, в която партньорът ви ви кара да направите нещо, което не ви се нрави, откажете на момента. Учете се да отказвате – този навик е много полезен по отношение развитието на самооценката.

В отношенията с мъжете е необходимо честно да си отговорите на въпроса какво всъщност искате за себе си? И ако видите, че партньорът ви не може да ви даде това, от което се нуждаете, прекратете връзката си с него.

И накрая – редовно си казвайте, че заслужавате повече и никой няма право да иска от вас да правите неща, които не са ви по вкуса. Особено ако става въпрос за такава деликатна сфера като секса и интимните отношения. Вашето тялото принадлежи само на вас и само вие решавате какво бихте и какво не бихте направила с него.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини