Генади от Езиковата в Димитровград сбъдна мечтата си

Генади е един от двамата ученици в Езиковата, който ще ползват асансьора

Дванайстокласникът Генади Найденов от димитровградската езикова гимназия сбъдна една от мечтите си - да се качи на последния етаж на училището. Генади е инвалид и учи за пета година в училището, но до сега не е посещавал кабинета по физика, защото не може да стигне до там. От началото на септември в сградата вече работи асансьор за инвалиди, построен с пари по европейски проект на Министерството на образованието, общината и училището.

Днес придобивката за инвалиди бе официално открита от зам.министър Милена Дамянова, кмета Стефан Димитров и директора на училището Красимир Кръстев. "Това е четвъртият асансьор за инвалиди в българско училище, каза Милена Дамянова. Като възпитаник на езикова гимназия, тя бе убедена, че тези тези училища са новатори и носители на новото. "Откриването на този асансьор доказва думите ми, допълни Дамянова. Зам.министърът получи като подарък униформа на училището и ведната възра зеленото шалче на врата.

Директорът Красимир Кръстев припомни, че идеята за асансьора дошла като на шега, но днес с общи усилия е реализирана. Кметът подчерта, че проектът за този асансьор е подкрепен от Милена Дамянова още преди да стане заместник-министър. В строежът са инвестирани близо 80 000 лв. като 37 613 лв. са от МОН, а 41 470 са от бюджета на общината.

След откриването зам.министър Дамянова изслуша презентация за обучението в Езикова гимназия и даде интервю за местното училищно радио. Милена Дамянова обиколи почти всички училища в димитровград днес. Тя разгледа обновеното с европейски пари ОУ"Алеко Константинов", прясно ремонтираната детска ясла "Ален мак" и общежитието на Професионалната гимназия, което общината ще настоява да й бъде дадено за ползване от министерството на образованието.

Т.Вълчева

Богоровци и днес бяха с униформите на училището, заедно с учителите и директора
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини