Бедни искат от държавата пари вместо брикети за зимата

349 семейства от общината са избрали коя фирма да им достави брикетите за зимата

927 бедни семейства от община Димитровград получиха право да се отопляват с пари от държавата тази зима, сочат данните на местното Социално подпомагане. От началото на август до края на октомври молби за такава помощ са подали 1342 лица и семейства.

На 280 от тях е отказано, защото не отговарят на критерийте, коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net директорът на социалната служба Жанета Желева. През миналата година подадените молби за отопление са били с 28 по-малко, показва справка на службата.

Пари с които да подпомогнат бюджета за отопление през зимата получават само социално слаби лица, чийто средномесечен доход през последната половин година е бил по-малък от диференцирания минимален доход за отопление. 58,86 лв. получат одобрените лица на месец, а 248,30 лв. е общата сума за този отоплитетен сезон.

От тази година бедните имат право да изберат дали да вземат отпусната сума на ръка или да си изберат фирма, която да им достави брикетите. В последния случай, с доставчика се разплаща Социално подпомагане.

Най-много - 610 души са предпочели да вземат парите за въглища, отпускани от държавата. 383 семейства също ще получат сумите, с които ще си плащат тока през зимата. Едва 349 човека са предпочели помощта във вид на брикети, доставени от фирма.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини