В ПМГ правят тест за СПИН

Мария и Миглена от 12 клас чакаха пред кабинета за изследване, момичетата смятат, че инициативата да се тестваш е хубава

Безплатни изследвания за СПИН се провеждат днес и утре в димитровградската ПМГ "Иван Вазов". Поводът е Международният ден за борба срещу коварното заболяване на 20 век - 1 декември, казаха от ръководството на училището. Специалисти от кабинета за безплатно и анонимно изследване към Хасковската здравна инспекция бяха разположили техника в местния лекарски кабинет, за да тестват учениците. Тук пристигна и д-р Снежана Иванова - директор на дирекцията за надзор над заразните болести към РИОКОЗ - Хасково, която обаче отказа да направи коментар или да бъде снимана, с обяснението, че не е на нейна територия.

Иначе интерес към изследването в ПМГ "Иван Вазов" днес имаше. Тест за СПИН можеха да си направят всички ученици над 16 години. Пробите и резултатите отнемаха само няколко минути, затова и пред кабинета не се образува опашка. Според дванайсетокласничките Миглена Митева и Мария Павлова инициативата е хубава, защото тестовете са безплатни и анонимни. Двете момичета смятат, че всеки който води полов живот трябва да се изследва редовно и в това няма нищо страшно или нередно.

И утре във времето от 10.30 до 12.30 ще има специалисти от Хасково, които да тестват учениците за ХИВ вируса, казаха от ръководството на ПМГ в Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини