Кръводарителски бум в Димитровград

25-годишният Кристин е сред редовните кръводарители от Димитровград

17 души дариха кръв по време на акцията, организирана от доброволецът от Корпуса на мира Джейк Хеленкамп в Димитровград. Тя стартира в 9.00 часа в зала "Гросето" и продължи до 13.00 часа. Да дарят кръв се явиха над 30 души от Димитровград и околните села. Част от тях, обаче бяха отпратени заради здравословни проблеми или ниско кръвно.

Един от редовните кръводарители от Димитровград е 25-годишният Кристин Минчев, който дава кръв за десети път. Младият мъж разказа, че в семейството му кръводаряването е обичайно и затова нито за миг не се е колебал да участва.

Специалистите от отделението по трансфузионна хематология в Хасково бяха категорични, че това е една много добра цифра на участие в подобни кампании. "Организацията бе на ниво, дойдоха много млади хора, коментира д-р Балина Бозова.

Два часа след началото на акцията, за пети път кръв дари и инициаторът на кампанията Джейк Хеленкамп. Доброволецът от Сиатъл бе изключително спокоен, когато се настани върху кушетката. Преди това д-р Бозова премери кръвното на американеца и се поинтересува дали е боледувал и от какво през последната година.

Джейк Хеленкамп даде кръв за пети път днес
Шефката на Младежкия център в Димитровград Христина Ташева също се нареди сред желаещите да дарят кръв

Доброволецът Хеленкамп се радваше, че много хора са откликнали на инициативата. "Това е един от най-хубавите спомени, които ще запазя от България", категоричен бе той. Американецът ще отпътува от Димитровград за родната Америка през юли тази година.

Джейк Хеленкамп бе доволен от днешната акция

 В събота ще има още една кръводарителска акция, напомниха от Младежкия център. Тя ще започне в 9.00 часа в Спортна зала "Младост".

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини