Разкриха убийство, станало преди 8 000 години

Професор Йорданов прави оглед на скелета от времето на Неолита

Останките на момчето от времето на неолита, намерени при археологическите разкопки край село Крум показват, че човекът е бил убит в гръб. Това заяви днес проф. Йордан Йорданов от Националния антропологичен институт, който е в Димитровград, за да проучи находката. Заедно с археолога Нели Кръстева, професорът направи втори оглед на скелета днес. Под лявата лопатка има забито в гръб оръдие, както и следи от травма, заяви видния учен. Костите са на младо момче на възраст между 14 и 16 години.

Скелетът в характерната за ранния неолит поза "хокер" бе намерен при разкопки край Крум в края на лятото. Още тогава стана ясно, че находката е на 8 000 години. Ценното, според антрополога е това, че рядко се срещат запазени кости от тази далечна епоха. А характерната ембрионална поза показва вярванията на хората, че съществува прераждане, за което починалите трябва да се подготвят.

Проф. Йорданов ще остане в Димитровград до средата на седмица. Неговите проучвания за находката край Крум ще бъдат изнесени в пълен вид по време на изложбата, подготвяна от Историческия музей.

Известният антрополог е категоричен, че младото момче е загинало от удар в гръб с твърд предмет
Как се прави пластична антропология и костите на кои известни имена от нашата история е изследвал разказа снощи на димитровградчани световно известният учен проф. Йорданов

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини